Njuike váldosisdollui

Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon: Dronningens tale

H.M. Dronningens tale til H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra under lunsj på Det kongelige slott i anledning Prinsessens konfirmasjon lørdag 31. august 2019.

Stortingspresident,
Statsminister,
Høyesterettsjustitiarius,
Faddere,
Familie og venner,

Kjære, kjære Ingrid,
Nå er den store dagen kommet! Dette er din dag, kjære konfirmant!  

Vi er så stolte av deg, bestefar og jeg, og så glade for å få feire den store dagen din her på Slottet – etter den vakre seremonien i kapellet. Der ble også din far, bestefar og oldefar konfirmert. Og du skal vite at du fikk det meget enkelt i dag, for din bestefar ble i sin tid overhørt av biskopen alene i én time! Den gangen var det ikke noe kjære mor!

Han har betrodd meg at han blant annet fikk spørsmål om hvor han var døpt, noe han ikke kunne svare på i farten. Foreldrene hans satt og pekte diskret ned på gulvet – for å signalisere at det var nettopp der i kapellet det hadde skjedd.

Meget har altså gått riktig vei med tiden – også opplevelsen av å være kongelig konfirmant! – selv om du kanskje synes det var litt ensomt uten dine medkonfirmanter…

Kjære alle sammen, hjertelig velkommen til denne festdagen! Hver og en av dere bidrar på ulike måter til å ramme inn Prinsesse Ingrid Alexandras liv. Vi setter stor pris på at dere er her sammen med oss i dag. En spesiell takk til dere som har reist langt for å dele dagen med oss.  

Ingrid – du er omsluttet av mennesker som er glad i deg. Du har en stor familie. En meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Jeg synes ikke det er lenge siden dåpsdagen din!

På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

Frøpapiret du ønsket å gi gjestene som et minne fra denne dagen sier mye om deg:  

For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet. Dessuten er det noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre. I dette tilfellet sommerblomstene som ligger gjemt i frøene. Det vi investerer tid og engasjement i, kan vi senere høste godt av.

Dette gjelder også det å knytte sterke familiebånd. Derfor har alle de flotte familieturene vi har hatt sammen vært så verdifulle. Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Syd-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

På denne store dagen bærer du røttene dine bokstavelig talt med deg – ja på deg! Den nye Aust-Telemarksbunaden din, som du selv har vært med å skape fra første stund, forener gamle mønstre, farver og smykker på en helt unik måte spesielt for deg. Det knytter seg en særegen historie til søljen du bærer på brystet:

For to år siden fikk jeg nemlig en sølje i gave av min nå 99 år gamle kusine. Den hadde min fetter funnet for mange år siden på branntomten etter min mors barndomshjem i Skien. Søljen hadde tilhørt min bestemor Maja. Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

Bunaden knytter familiebånd, kulturarv og tradisjon sammen med kreativ fornyelse.

Den er bevaring og nyskaping på samme tid. Jeg håper du vil bli riktig glad i bunaden – og bruke den ofte!

Kjære Ingrid, du og jeg har hatt noe helt spesielt sammen, som jeg har satt stor pris på; nemlig Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark her i Slottsparken. I høst blir den ferdigstilt – med 12 kunstverk. Barn fra alle deler av landet har tegnet skissene til skulpturene. Og vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger!

Kjære gjester,

Dette er en stor dag – for deg, kjære konfirmanten vår, for familien og for nasjonen. Jeg håper vi får en fin og minnerik stund sammen når vi nå feirer vår kjære Prinsesse Ingrid Alexandra.

Jeg inviterer dere med i en skål for konfirmanten og ønsker samtidig alle hjertelig velkommen til bords!

 

31.08.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Dronning Sonjas tale til Prinsesse Ingrid Alexandra på konfirmasjonsdagen. Foto: NRK