Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Hareid

H.M. Kongens tale i Hareid under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 30. august-1. september 2022.

Statsforvalter
Ordfører

Kjære alle sammen
 

Dronningen og jeg har gledet oss lenge til å komme til Hareid, den siste kommunenvår fylkestur til Møre og Romsdal. Kronprinsparet var her på fylkestur i 2012, og vi hørte mye skryt fra det besøket. 

Vi har også hørt at den kanadiske popstjernen Justin Bieber har vært her. Det vil si – han fløy over Sunnmøre i 2015 og på ganske god avstand. Men han kan muligens ha sett lysene fra Hareid fra 40 000 fot. Jeg regner derfor med at lokalpressen står klar med kamera når vi letter fra Vigra i kveld. 

Tusen takk for en flott velkomst med aktører fra den store og rause frivilligheten i Hareid! Det er Frivillighetens år i år, og dere er gode representanter. At kommunen har over 50 aktive lag og organisasjoner altså rundt ett lag per hundre innbyggere – det er ganske imponerende.  

For korbygda Hareid synger med flere stemmer, og har stor variasjon i tilbudene til store og små, og med et sentralt Hareid IL som i år fyller hele 100 år.

Frivilligheten er hverdagenes smøreolje og kontaktlim. Det er i det daglige at alle treningene, trimgruppene, korps- og korøvelsene, dugnadene, store og små møter, og alle de andre tingene skaper hverdagsglede, bedre folkehelse, sosiale fellesskap, kulturopplevelser – og bidrar med praktisk hjelp og avlastning til kommunale tjenester.  

Samt altså Therese Falk som nettopp snakket til oss, ultraløperen, hareidingen som løper fortere og lengre enn de aller fleste og som i november satte europarekord med over 260 kilometer på 24 timer. Hun løper visstnok gjerne en maraton før hun går på jobb. Det er mildest talt imponerende, og til etterfølgelse for oss alle. Eller kanskje ikke.  

Det er godt å besøke et sted med mye aktivitet, som Hareid. Det er en industrikommune med et stort mangfold i virksomheter og bransjer, og med lange tradisjoner som dere tar så godt vare på. Dronningen og jeg gleder oss til å besøke Ishavsmuseet i Brandal, og lære mer om selfangsten og ishavsfarten ut fra Hareid. Og så kan vi kanskje tenke oss at norgeshistorien hadde sett litt annerledes ut om ikke Håkon jarl hadde slått jomsvikingene i 986 – om skal vi tro sagaene. At dere fortsatt markerer Hjørungavågslaget, sier noe om at dere lever tett på historien.   

Slik vi gjør akkurat nå: Jeg setter pris på at dere bruker talerstolen som min far fikk bruke i 1986 – da dere markerte 1000-årsjubileet for nettopp dette slaget. De lange linjene går gjennom vår felles norgeshistorie – og akkurat i dag går de her i Hareid. 

Vi avslutter vår fylkestur i det vakre knutepunktet på Sunnmøre som Hareid er. Og som alltid på våre reiser i landet merker vi godt at de lokale fellesskapene trår til med dugnadsånd og bidrar stort når vi kommer på besøk. Dette er Dronningen og jeg svært takknemlige for. 

Takk til alle som har bidratt gjennom årets fylkestur. Det har vært en stor opplevelse for Dronningen og meg å besøke fem kommuner i Møre og Romsdal. 

Nå gleder vi oss til resten av dagen her i Hareid.  

 

01.09.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas