Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Sykkylven

H.M. Kongens tale i Sykkylven under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 30. august-1. september 2022.

Statsforvalter
Ordfører 

Kjære alle sammen
 

Da Dronningen og jeg kom seilende inn mot Sykkylven i ettermiddag, var det som om skuldrene senket seg litt 

For det er ikke ofte vi ankommer et sted der noen av de største lokalkjendisene heter Stressless, Siesta og Svane. Da så i hvert fall jeg – jeg innrømmer at jeg ikke har spurt Dronningen – frem til et relativt avslappet kommunebesøk etter min smak 

Samtidig er vi jo på Sunnmøre, og sunnmøringene er ikke mest kjent for å være veldig bedagelig anlagte. Det har vi allerede fått bevistså tusen takk til alle for en flott velkomst!

Dronningen og jeg har gode minner fra vårt forrige besøk her i 1993, da vi feiret vårt sølvbryllup med Silver Cruise. Sammen med vår europeiske storfamilie var vi mektig imponert over alt vi opplevde på reisen vår. Vi har derfor gledet oss til å komme tilbake til vakre Sykkylven, og til et levende lokalsamfunn i hjertet av Sunnmøre. 

Og fra hjertet kommer det mye godt – også evnen og lysten til å skape noe. Og er det noe Sykkylven er kjent for, så er det jo dette: skaperkraften og innovasjonsevnen. Og det gjelder jo ikke bare møbler som vi hørte her – selv om det på det meste altså var om lag 120 møbelprodusenter i kommunen.

Historien om bedriften Innovern er et godt eksempel på det. Da koronaen rammet oss alle, så gode krefter et behov, de satte sammen lokal industrikompetanse, og skapte ny virksomhet. Det kom mange mennesker til gode i de rare årene vi har lagt bak oss – og bedriften fortsetter heldigvis å levere munnbind til alle som trenger det.  

Dere i møbelbygda vet at møbler handler om mer enn noe å sitte eller ligge på. Det handler om omtanke og innlevelse, om de små detaljene og det gode håndverket. Om å få folk til å trives, skape gode hjem – og derigjennom gode liv

Og det klarer dere godt i Sykkylven. Her er det arbeidsplasser – men også mye kultur. Skaperkraften er sterk innenfor kor, korps og idrett og alle de andre lagene og foreningene som finnes her.

Det gode livet skapes også av tilgang på natur. Og er det noe det er en overflod av her, så er det i alle fall flott naturdype fjorder og høye fjell. Alt trenger forresten ikke være så stort: Det finnes nemlig et sted der vi sportsfiskere kan fiske solidarisk stående skulder ved skulder. Straumen er muligens den korteste lakseelven vi har. Det kan være lurt å være obs på at den er så kort at den renner motsett vei når det er springflo.  

***

I disse urolige tider trenger vi det sunnmørske pågangsmotet, handlekraften og optimismen. Med klimatrusler, krig i Europa og stor bekymring for økende kostnader, kan det være lett å se litt mørkt på fremtiden. Vi må stå sammen og prøve å gi hverandre styrke til å møte utfordringene. Da trenger vi inspirasjon til ikke å gi oss – og det kan vi få her på Sunnmøre.

Takk for at vi fikk komme hit til dere i Sykkylven! Takk igjen for mottakelsen, og for at dere får oss til å føle oss velkomne. Nå gleder vi oss til resten av besøket.  

 

30.08.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas