Njuike váldosisdollui

Nye MUNCH: Åpningstale

H.M. Kongens tale ved åpningen av nye MUNCH i Oslo 22. oktober 2021.

Statsminister
Statsråder
Ordfører
Byrådsleder
Kjære alle sammen


Jeg tror jeg kan si – på vegne av alle — at dette har vi gledet oss til!
Endelig kan vi samles, og snart skal vi gå inn de store dørene til en ny attraksjon – ikke bare i vår hovedstad, men i Norge, og i verden.

For Edvard Munch er felleseie. Over hele verden lever mennesker som har et forhold til Munchs kunst. Han tilhører oss alle. I møtet med hans banebrytende kunst gjenkjenner vi oss selv; våre egne lyse og mørke sider. Skrellet for det unødvendige går han til kjernen av menneskelivet: Kjærlighet og angst. Glede og melankoli. Liv og død.

På lerret og papir åpner han øynene våre – slik at vi kan se oss selv, gjennom hans verk. Han malte sitt eget liv – og samtidig tilværelsen til oss alle.  

Den litt svakelige gutten fra Løten vokste opp til å bli Norges største billedkunstner. Ved sin bortgang gav han hele samlingen til oss alle. Oslo kommune har forvaltet den storslåtte gaven – på Tøyen, siden 1963. Nå har Munch kommet hit til dette storslåtte bygget i Bjørvika – reist over grunnsteinen som ble lagt ned av Kronprinsessen, 14. oktober 2016.

I dag markerer vi starten på Munchs nye liv.

Og vi feirer at den vellykkede og kompliserte flytteprosessen ble gjennomført – ikke bare med et skrik, men faktisk åtte. Sammen med over 42 000 objekter – fra den minste pensel til det største maleri – som utgjør den store gaven kunstneren skjenket fellesskapet.

Vårt nye Munch-museum er betydelig større enn det gamle, og likevel er det allerede fylt med kunst. Nå skal huset også fylles med mennesker, og publikums sinn og sjel vil fylles med opplevelser.

Verden kommer til Oslo for å se Munchs kunst. I hans ånd deler vi ham gledelig med resten av verden. For riktignok danner Munch det norske kulturelle grunnfjellet, men han tilhører alle mennesker.

For han malte oss i sitt bilde.
Og nå venter bildene på oss. 

***

Før vi alle går inn, skal jeg foreta den offisielle åpningen. Men da må jeg be om litt hjelp av en som kjenner både kunsten og bygget svært godt: Jeg har gleden av å be Dronningen om å klippe over snoren.

Men før hun gjør dette, kan vi med glede sammen si: Med dette erklærer vi Munch for åpnet!

 

22.10.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas