Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Vest-Agder: Tale i Hægebostad

H.K.H. Kronprinsens tale i Tingvatn i Hægebostad kommune under Kronprinsparets fylkestur til Vest-Agder 17. - 19. september 2013.

Fylkesmann,
ordfører,
Kjære alle sammen,

Først må jeg få lov til å takke for et kjempefint program!

Jeg er utrolig imponert over at det er så mange unge talenter som dere kan vise fram her i Hægebostad, innenfor ulike ting: Korpset på begynnelsen... og vi fikk jo også en utrolig fin historie - så  litterært talent har dere også. Og sang. Og jo-jo ikke minst. Jeg har også øvd lenge, og lært meg både "Vogga" og "Norge rundt" og av og til fikser jeg "Verden rundt", men den der var helt, vanvittig imponerende. Så det var flott.

Tenkte også si at dette været her minner meg ganske mye om Sirdal. For der var jeg nemlig etter en måneds tid i Marinen. Da var vi på Madla, og hadde øvelsesuke i Sirdal. Og da var vi der i 7 dager, og det regnet hver dag. Ikke hele tiden, men det regnet hver dag. I dag gikk det mye bedre. Da vi var der før i dag var det ikke noe hallusinering og vi slapp å kjøre gjørmebad. Så det gikk veldig bra - vi fikk bløtkake og alt mulig.

Her i Hægebostad så starter vi med blanke ark, åpne for gode minner. Og vi har gledet oss til å komme hit! Kanskje har vi allerede har fått oppleve noe av det fineste og mest verdifulle dere har: Nemlig ungdom med talent – som blir sett og får støtte til å utvikle seg. Vi kan i stor grad takke kulturskolene for at vi opplever så mange bra og varierte kulturinnslag med ungdom som utøvere når vi reiser rundt i landet. Det samme gjelder kanskje noen av dem vi har sett her i Hægebostad i dag – hvor dere har felles kulturskole med Åseral og Audnedal – som vi også skal besøke.

Journalisten Mona Levin sa i et intervju for ikke lenge siden: «Kulturskolene er det beste i norsk kulturliv for tiden» - og hun sa videre «vi kan takke kulturskolene for at vi har fått internasjonale størrelser som Leif Ove Andsnæs.» Det kan sikkert være mye i dét – men i tillegg så er det viktig at vi får utviklet potensialet i hver eneste unge person – uansett. Vi alle trenger å bli sett med de ressursene vi har, og Kulturskolen er en viktig arena for dette.  

Vi befinner oss på et veldig gammelt område akkurat her vi er nå. Her har det vært tingplass og rettersted mange hundre år tilbake. Heldigvis er vi samlet om noe hyggeligere idag. Samtidig gleder jeg meg til å høre om de gamle steinformasjonene i fornminneparken. Dere har jo tross alt deres egen variant av engelske Stonehenge her i Hægebostad, som det knytter seg både historiske og mytiske fortellinger til. Historier som skaper identitet, røtter og tilknytning. 

Med sine 1700 innbyggere er det ikke selvsagt at Hægebostad skulle ha solide næringsvirksomheter som står helt på egne ben. I dag produseres det aller meste av produkter – enten det gjelder elektronikk, klær eller kjøkkeninnredninger – i lavkostland. I lys av dette er Hamran kjøkken – som vi skal besøke etterpå – sjelden vare. Det er imponerende at bedriften gjennom seks generasjoner har klart å beholde all drift og produksjon her i kommunen. Det blir spennende å høre om hvordan de har klart det.

Mange bedrifter velger å flytte produksjonen av varer til lavkostland. Det kan styrke bedriftens konkuransekraft - og skape sysselsetting og vekst i prouksjonslandet. Men parallelt med dette ser vi en nisjetrend under utvikling: Den handler om at vi i større grad ønsker det litt spesielle, det vi kan knytte tradisjon og historie til, som styrker lokalsamfunnet gjennom bruk av kortreiste materialer og lokal arbeidskraft.

Dette er Hamran kjøkken et hederlig eksempel på. Heldigvis har vi fremdeles mange tradisjonsbedrifter i Norge. Og det vitner om at man gjennom å bygge gode team klarer å levere produkter med høy kvalitet. Når vi besøker Hamran etterpå, skal vi til og med få ta kjøkkenet fysisk i bruk og teste hvordan det er å lage mat på. Men først skal vi høre litt mer om hvordan det er å bo i Hægebostad.

Tusen takk.

 

17.09.2013

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat