Njuike váldosisdollui

Avsluttet lengst i sør

Deres Majesteter Kongen og Dronningen avsluttet sitt statsbesøk til Chile i Puerto Williams søndag. Den lille byen ikke langt fra Kapp Horn regnes som verdens sørligste.

01.04.2019

Puerto Williams er provinshovedstad i Antartica Chilena og har om lag 2 200 innbyggere. Byen ligger ved Beaglekanalen - oppkalt etter skipet som senere skulle ta Charles Darwin til Galapagos. På andre siden av kanalen ligger Argentina. 

Folkedans møtte Kongeparet på flyplassen i Puerto Williams. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Byen ble grunnlagt i 1953, og har lenge først og fremst vært marinebase. Men storslått natur, mulighet for flotte fjellturer og nærheten til Kapp Horn har gjort byen til et stadig mer populært reisemål blant opplevelsesturistene. 

Demonstrasjon mot lakseoppdrett

I Puntas Arenas var det demonstrasjoner mot fiskeoppdrett, og Kongen og Dronningen snakket med demonstrantene der. Også i Puerto Williams var mange demonstranter møtt opp for å vise motstand mot planene om oppdrettsanlegg i området. 

Demonstranter møtte opp for å vise motstand mot planene om lakseoppdrett i området. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kongeparet fikk overrakt et brev fra ordføreren og representanter for urbefolkningen. De mener et oppdrettsanlegg vil utgjøre en trussel mot naturen.

Kongeparet fikk overrakt brev fra ordføreren og urbefolkningen. De protesterer mot planene om oppdrettsanlegg i området. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Seilskole for barn

Kong Harald og Dronning Sonja fikk anledning til å besøke den lokale seilskolen i Puerto Williams. Skolen er et tilbud til barn og unge omkring Kapp Horn og har mer enn 80 elever i alderen mellom seks og seksten. Her tilbys opplæring i både svømming kajakk og seiling. En aktiv livsstil, respekt og kjærlighet til naturen er skolens hovedmål.

Seilskolen tilbyr opplæring i både svømming kajakk og seiling. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Antropologisk museum

Selv om selve byen ble grunnlagt i 1953 har området vært bebodd i mer enn 10 000 år. Tradisjonelt var Yagán-folket nomader, jegere og samlere syd på Ildlandet. De benyttet kanoer for å bevege seg mellom de ulike øyene. 

Kongeparet fikk møte «Abuela» (bestemor). Hun er over 90 år gammel og den siste av urfolket som snakker språket yagán. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Møtet med europeiske bosettere ble katastrofalt for Yagánerne. Sykdommer deres immunforsvar ikke kunne takle, fordrivelse og regelrett drap reduserte antallet deres drastisk. Kong Harald og Dronning Sonja fikk møte «Abuela» (bestemor). Hun er over 90 år gammel og den siste av urfolket som snakker språket yagán, men etterkommere av Yagánerne lever fremdeles i Puerto Williams.

På Martin Gusinde Antropologiske Museum fikk Kongen og Dronningen lære mer om verdens sydligste folkeslag. Kunnskap om deres levesett, kultur og religion er samlet på museet.

Museumsdirektør Alberto Serrano viser Kongeparet rundt på Martin Gusinde Antropologisk Museum. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Avsluttet på Lakutaia 

Kongeparet avsluttet besøket med lunsj på Lakutaia Lodge - også dette det sydligste av sitt slag. Måltidet var den siste posten på Kongen og Dronningens omfattende program og rundet av statsbesøket til Chile.

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas