Njuike váldosisdollui

Offisielt besøk til Etiopia

I dag ankom Kronprinsparet Etiopia. Hans Eksellense President Mulatu Teshome er vertskap for besøket, som går over tre dager. Det offisielle programmet starter i morgen, tirsdag.

06.11.2017

Etiopia er blant de største landene i Afrika med mer enn 100 millioner innbyggere. Samtidig er landet også blant de fattigste. Likevel har Etiopia gjort store fremskritt og lyktes med å oppnå seks av de åtte tusenårsmålene. Det er vært mange ulike befolkningsgrupper i landet, som kan føre sin historie tilbake til flere hundre år før Kristi fødsel. Den største delen av befolkningen er ortodokse kristne.

Afrikas politiske hovedstad

De to første dagene av besøket finner sted i hovedstaden Addis Ababa. Addis ligger på omlag 2 500 meters høyde og har en befolkning på rundt 5 millioner mennesker. Addis regnes som den politiske hovedstaden i Afrika, og Den Afrikanske Union (AU) har hovedkvarter her. FN har en av sine største operasjoner i Afrika i Etiopia, med vekt på utviklingstiltak og humanitær bistand. I tillegg holder en rekke regionale institusjoner og organisasjoner til her.

Langvarig relasjon

Etiopia og Norge har et langvarig og godt forhold. Under 2 verdenskrig utviklet Kong Haakon og Keiser Haile Selassie et nært forhold mens de begge var i eksil i Storbritannia. Kong Olav besøkte Etiopia på statsbesøk i 1966.


Kong Haakon og Keiser Haile Selassie ble godt kjent mens begge var i eksil i Storbritannia under den første delen av 2. verdenskrig. Norge var okkupert av Tyskland - Etiopia av Italia. Her er de to sammen i Oslo i november 1954, da Keiseren var på statsbesøk i Norge (Foto: Scanpix)

De første norske misjonærene reiste til Etiopia på 40-tallet, der de drev både skoler og helsetilbud i samarbeid med etioperne.

Besøket avsluttes på torsdag med besøk til flyktninger i Shire i nord.

 

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas