Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Troms: Tale i Lenvik

H.M. Kongens tale i Lenvik under Kongeparets fylkestur til Troms, 7. - 9. juni 2011.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Det er en flott opplevelse å komme sjøveien til et sted som dette! Senja har virkelig mye å by på, og Husøya, her i Lenvik kommune, er noe helt for seg selv – 1 km lang og 500 m bred, bebodd av 250 mennesker i hus som klorer seg fast mot storhavet og naturkreftene. På kjøreturen vår nå fikk Dronningen og jeg se hvor tett bebyggelsen er og at husene nesten står vegg i vegg bortetter øya. Kanskje er det i seg selv et uttrykk for en sterk fellesskapsfølelse som kan trenges i et lite samfunn som dette.

Her på Husøya er det kort avstand til alt, - det aller meste er innenfor 5 minutters gange. Jeg har hørt at samhold og omsorg preger miljøet og at dere er flinke til å ta vare på hverandre. De siste årene har det vært tilflytting og nybygging, og befolkningsvekst er ikke selvsagt i disse tider i distrikts-Norge.

En del av arbeidstakere i lokalmiljøet kommer langveis fra. I samtaler nå har Dronningen og jeg fått høre litt om hvordan det er å være innvandrer i Lenvik kommune. Etter det vi kan skjønne, så er det godt å bo og arbeide her. Man praktiserer et inkluderende samfunn, bryr seg om hverandre og tar godt imot nye innflyttere.

Av de mer spesielle ting vi også har fått høre, er at man fortsatt praktiserer siesta, kanskje en skikk som kom langveis fra? Her tar dere en pause i arbeidet og på skolen en hel time mellom kl 1200 og 1300. Da er butikker og kontorer stengt, og Husøy-væringen kan ta seg en strekk på sofaen. Det var vel flere som kunne tenke seg en slik ordning!

På Husøya har ressursene i havet skapt grunnlag for bosetting og næringsinntekt, og det er et særlig tett og gjensidig avhengighetsforhold mellom bedrift og samfunn. I dag er det 80 mennesker som har sitt daglige arbeid i hjørnesteinsbedriften. Her har man bygget og utviklet tiltak i lag i en årrekke. Et klart uttrykk for nettopp det er de såkalte Husøydagene, som er blitt en stor og årviss begivenhet, en merkevare og et begrep med både politikere og aktører for fiskerinæringen som deltakere. Jeg skjønner at så godt som alle Husøyværinger tar et tak når arrangementet går av stabelen. Husøydagene har gjort øya viden kjent, og i år hører jeg at dere arrangerer dagene for 22. gang.

Mange av oss fikk jo et lite innblikk i Husøyværingens liv gjennom TV-serien ”Da damene dro”. Konseptet var både nært, humoristisk og eksotisk. Vi lot oss alle sjarmere av aktørene i serien, ikke minst gjennom den direkte og åpne væremåten som kom tydelig fram på TV-skjermen.

Dronningen og jeg har hatt tre fantastiske dager her i nord! Vi har opplevd usedvanlig godt planlagte og flott gjennomførte program i alle kommunene, og vi har hatt mange fine møter med grupper og enkeltmennesker, møter vi vil bære med oss videre.

For Dronningen og meg er fylkesturene noe av det viktigste og mest givende vi er med på. Disse festreisene gir oss en unik mulighet til å bli bedre kjent med land og folk. På turen her i Sør-Troms har vi fått innblikk i mange levedyktige lokalsamfunn hvor samhold, omsorg for hverandre og dugnadsånd preger miljøene. Det er flott å se at så mange tar ansvar for hverandre og bidrar i fellesskapet!

Takk til alle dere som har vært med på å gjøre dette til en så fin opplevelse for oss. Takk for gode ord og hilsener og for et flott program på denne spektakulære øya i Lenvik. Vi ønsker dere alle lykke til videre!

Nå gleder vi oss til forestillingen hvor vi skal få høre representanter både fra Lenvik og fra de 5 andre kommunene vi har besøkt i disse tre dagene. Det lover godt for fremtiden at vi har så mange flinke barn og unge som bidrar på denne måten.
 

09.06.2011

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat