Njuike váldosisdollui

Offisielt besøk til Danmark: Festmiddag på Amalienborg

H.M. Kongens tale under festmiddagen på Amalienborg slott under Kongeparets offisielle besøk til Danmark 15. og 16. juni 2023.

Deres Majestet,
Deres kongelige høyheter
Eksellenser
Kjære alle sammen

Dronningen og jeg har lenge sett frem til dette besøket, og vi er takknemlige for den varme velkomsten vi har fått her i København i dag.

De nære familie- og vennskapsbåndene mellom våre to kongehus betyr mye for Dronningen og meg personlig. Jeg er takknemlig for at disse båndene også føres videre gjennom våre barn og barnebarn. Det er av stor verdi – både for familiene våre, og for våre nasjoner.

Dette besøket finner sted i en tid med stor usikkerhet og uro på vårt kontinent. Russlands angrep på Ukraina har vist at fred ikke kan tas for gitt i Europa. Krigen påvirker oss alle. I slike tider trenger man gode naboer og venner. Vi trenger å holde fast ved våre felles verdier og stå opp mot krefter som truer vår frihet, folkeretten og demokratiet. Tiden vi lever i understreker verdien av vårt fellesnordiske samhold og vår alliansetilhørighet. Et samhold som blir enda sterkere når hele Norden etter hvert samles i NATO.

Samarbeid om den grønne omstillingen er et viktig tema for dette besøket. Både Danmark og Norge har verdifulle naturressurser som kan bidra i den omstillingen vi alle står midt oppi.

Havet forener våre to land.
Noe av det fine med det, er at vi i går kunne komme seilende til dere med Kongeskipet. Nettopp havet kan by på mange av løsningene i en verden hvor behovet for energi, mat og medisiner både vokser og endrer seg.

Under dagens næringslivsarrangement var det interessant å høre om de mange og fremtidsrettede mulighetene og løsningene som næringslivet i våre to land kan tilby.

Vi er land med høyt utdannede befolkninger. Vi har kompetente bedrifter, kunnskap og teknologi. Våre næringsliv har derfor de beste forutsetninger for å samarbeide om fremtidens grønne løsninger til beste for planeten.

Deres Majestet,
Vi har ikke alltid levd i fredelig sameksistens i Norden. I århundrene opp til 1800-tallet kriget Danmark-Norge og Sverige-Finland ustanselig. Man kriget om grenseområdene og om hegemoniet i det nordiske området, på land og til sjøs. I dag er Norden en av de mest samstemte og fredelige regionene i verden.

Nå begrenser vi våre feider til idretten. Selv om det faller meg tungt for brystet, må jeg innrømme at vi norske "fjeldaber" har mye å lære av de "rød-hvide drenge" på fotballbanen. Til gjengjeld kan jeg ikke unnlate å nevne at det i fjor høst ble EM-gull til våre håndballjenter etter en nervepirrende finale mot Danmark.

Våre veier skiltes i 1814. Kong Frederik VI ble ved avslutning av Napoleonskrigene tvunget til å avstå Norge til den svenske kongen. Dette var et så hardt slag for Kong Frederik at han sendte ut et kongelig dekret om at forholdet til Norge aldri mer skulle omtales offentlig! Det ble heldigvis ikke helt slik.

For vi nordmenn synes det er "dejlig å være norsk i Danmark", med Danmarks hvite strender, dansk gjestfrihet og hygge. I dag er Danmark et av de aller mest populære studielandene for norske studenter. Det er også ofte det første steget på veien til det europeiske kontinent for norske kunstnere og artister.

Ikke minst lar vi oss imponere og inspirere av danske arkitekter og designeres kreativitet og internasjonale gjennomslag. Motsatt vei har heldigvis også vi flust av danske turister, spesielt om vinteren, som søker til fjell, snø og ski – både bortover og nedover. Dronningen selv er nok bedre kjent med den norske fjellheimen enn mange av våre egne landsmenn og -kvinner!   

I Norden har vi et unikt språkfellesskap som vi må hegne om. Vi verdsetter Dronning Margrethes genuine engasjement for de nordiske språk, og særlig for å øke nordisk språkforståelse hos de unge.

Norske barn har i generasjoner vokst opp med dansk litteratur – fra H.C. Andersens eventyr til Jakob Martin Strids humoristiske fortellinger. Vi kan takke danskene for mang en magisk lesestund i de tusen norske hjem.

Kjære Dronning Margrethe,
Danmark og Norge nyter et usedvanlig nært og varmt forhold. Et forhold som strekker seg langt tilbake i tid og har dype røtter. Her i Danmark kjenner vi hvordan vår felles historie har betydning for våre liv også i dag. Det kjennes alltid godt å legge til havn i Danmark.

Jeg vil utbringe en skål for Hennes Majestet Dronning Margrethe, det danske folk og vennskapet mellom våre to land.

 

15.06.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat