Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Nordland: Tale i Leirfjord

H.M. Kongens tale på Leland i Leirfjord kommune under Kongeparets fylkestur til Nordland 5.-8. juni 2023.

Statsforvalter,
Ordfører,
Kjære alle sammen


Så fint det er å være her hos dere!

Vi har reist langt – men ikke like langt som duen Mirakel, som vi har lest om den siste tiden. Når man som brevdue flyr feil ved Cuba, kan man altså ende opp utenfor Coop i Leirfjord. En heldig bortflyvning, vil mange av oss mene! Og nå har langdistanseflyveren fått nytt hjem i Fredrikstad.

Den nye eieren uttalte at duen måtte være et tegn fra Gud. Om det også gjelder vår ankomst hit, det får andre enn oss vurdere.

Når både Dronningen og jeg nå er godt over 80, gleder vi oss alltid til å komme til nye steder som er kjent for sin gode eldreomsorg. Og sannelig: Her i Leirfjord kjente vi på omsorgen fra vi satte første fot på land. Nå har vi blitt tatt imot med vakker sang her på idrettsplassen – og tusen takk for det!

Vi som bor i Norge er heldige. Vi lever i fred og frihet. Vi kan få tro på det vi vil, si stort sett det vi mener uten å bli straffet, og være glad i den vi vil. Det er ikke lenge siden vi feiret 17. mai igjen og ble minnet om alt dette.

I tillegg har vi noen naturgitte gaver her i landet som slett ikke er alle forunt: Vi har rene energikilder som vann og vind. Vi har naturressurser som har bragt oss velstand og velferd, som gjør at de aller fleste kan leve gode liv fra vugge til grav. Både vi i Norge og miljøer over hele verden jobber nå med å finne ut hvordan kan vi kan finne og utnytte naturressurser til beste både for planeten og oss som bor her.

Dette er Arven. Og Arven har dere nettopp her i Leirfjord. Her tar dere forvalteransvaret på alvor, ved å skape et opplevelses- og kunnskapssenter for fremtidens fornybarsamfunn. Bygget og planene ser imponerende ut. Og dette er viktig! For vi alle trenger å lære om sammenhengene: Om hvor ressursene våre kommer fra, hvordan vi best kan forvalte dem og hvordan vi i fremtiden kan utnytte dem best mulig, til glede og nytte for flest mulig.

Det handler om respekt for det naturen gir. Det handler om et felles engasjement for å sikre at nye generasjoner også kan leve godt. Og det handler om å samarbeide. Når kunnskapssenteret Arven står klart, er jeg sikker på at både unge og eldre fra nær og fjern vil komme og få seg en skikkelig a-ha opplevelse. Og bli minnet om hvordan alt henger sammen.

Norge trenger deres måte å tenke på. Vi trenger hver og én som er opptatt av å bruke ressursene og verdiene våre best mulig.

Som en liten kuriositet til slutt, kan jeg fortelle at Leirfjord følger med Dronningen og meg på en helt egen måte. Som kjent er verket Omkring Skulpturlandskap Nordlands bidrag her i Leirfjord. Dronningen spurte engang kunstneren, Walterico Caldas, om hvorfor han hadde malt disse metallrammene som verket består av i akkurat den mørke lillafargen han hadde valgt. Da svarte han at "Norge er jo lilla". Når vi ser etter om våren, er knoppene på bjørketrærne lilla og gjør at naturen ser lilla ut. 

Og siden den gang har vi begge lagt merke til det. På denne måten bærer vi Leirfjord med oss – spesielt i møte med bjørkeskogen om våren.

Tusen takk for den varme velkomsten!
Vi gleder oss til resten av besøket her hos dere.

 

06.06.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas