Njuike váldosisdollui

Foreningen Nordens språkpris

H.M. Dronningens tale under overrekkelsen av Foreningen Nordens språkpris til H.M. Dronning Margrethe av Danmark mandag 26. september 2022.

Kjære Dronning Margrethe,
Kjære Daisy,

Det er en stor glede for meg å kunne få overrekke deg denne prisen. Den er høyst fortjent!

Gjennom mange års vennskap – og ikke minst på våre skiturer gjennom 20 år – har jeg hatt gleden av å få nyte godt av ditt sprudlende, levende forhold til de nordiske språk.

Dere som er samlet her er kanskje ikke klar over det, men Dronning Margrethe har tilbakelagt minst 1294 km på ski i Norge! Dette er regnet ut etter 15 lange ukesturer i den norske fjellheimen.

På disse turene har du bidratt til situasjonskomikk og språklig fantasi på en underholdene og kunnskapsrik måte som har vært til stor glede for alle oss i «holdet» - turfølget.

Det er skapt egne ord – som «kladdeglippe» - spesielt myntet på et spesielt type skiføre. Og man kan da høre hvorledes det føles, ikke sant? Kladdeglippe.

Jeg husker spesielt godt en gang i 1982. På en skitur fra Finse til Geiterygghytta kom vi utfor et fryktelig uvær. Da sa du: «Noen har glemt å lukke døren» og ja riktig nok – for akkurat da befant vi oss i skaret som heter Kyrkjedøra – 1600 meter over havet.

Du stråler som et barn av glede over å sette sammen nye ord og uttrykk. Øynene og ansiktet lyser, ja hele kroppen smiler, når du har funnet et festlig uttrykk. Og du har et imponerende språkøre. Du snakker flytende svensk, fransk og engelsk. Og etter noen dager i Norge snakker du selvfølgelig flytende norsk. Kanskje snakker du også islandsk, færøysk og grønlandsk – etter dine besøk der? Men muligens ikke finsk etter besøk i Finland.

Det er kunnskapen og gleden i skjønn forening som særmerker deg.

Kjære Dronning Margrethe,
Du er et forbilde for oss alle med din bevisste bruk av språket – og din kunnskap om våre felles kulturelle, språklige og historiske røtter. På denne måten bidrar du til å gjøre de nordiske folk tryggere på sin identitet i et felleskap av nasjoner med nære bånd. Det trenger vi.

Gratulerer med Foreningen Nordens språkpris 2022!
Jeg vil be deg komme frem og motta prisen. 

 

26.09.2022

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas