Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Viken: Tale i Moss

H.K.H. Kronprinsens tale på Galleri F15 i Moss kommune under Kronprinsparets fylkestur i Viken 28.–30. september 2021.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen

Det er virkelig spesielt å stå og se utover Oslofjorden og den vakre hagen her på Alby gård og norgeskjente Galleri F15. For en flott utsikt!

Tusen takk til barnekoret! Dere var kjempeflinke  skikkelig fint å høre den nye mossesangen. Takk skal dere ha! Og det bandet som spilte her fra Kirkeparken videregående skole – det var kjempebra. Jeg er utrolig imponert.

Jeg håper alle har det bra  det er i alle fall helt sikkert at Kronprinsessen og jeg har hatt det fint i Moss i dag.

Galleri F15 åpner øynene våre for kunst. Jeg har nettopp vært sammen med to blikkåpnere. Det er unge, engasjerte folk som har deltidsjobb med å formidle kunst og jobbe med kunst – her på galleriet, men også på andre, viktige kunstinstitusjoner på Østlandet.

Blikkåpnerne får deg til å se på kunst med nye øyne. Og de gir deg muligheten til å se verden fra andre perspektiv – gjennom kunsten.

Å treffe unge som er opptatt av kunst, sånn som dere er her på Jeløya, er inkluderende, og det bidrar til å demokratisere kunsten, tror jeg. Det var veldig fint å være sammen med dere og morsomt å høre hvordan dere jobber og hvordan dere tenker rundt kunst.

Men Moss har flere spennende møteplasser der unge har en tydelig stemme. Kronprinsessen og jeg besøkte tidligere i dag Skoggata omsorgsbolig, inne i sentrum.

Der traff vi fornøyde beboere, og ansatte i Generasjon M – et ideelt selskap som fører unge og eldre sammen, og som skaper enda bedre hverdager på tvers av generasjonene. Det er inspirerende å se hvordan omsorg, mestring og kunnskap kan kombineres med ekte arbeidstrening. Og ikke minst: Moro. Vi spilte både kubb, ble utfordret på quiz og forskjellig.

Vi trenger alle innimellom å åpne øynene våre og se ting fra andre perspektiv. Enten det handler om å oppleve mer kunst, være sammen med unge folk som har nye ideer, eller eldre, som har mer livserfaring. Sånn at vi kanskje kan se ting som vi ikke har sett før, eller oppdage noe nytt på steder vi ikke lette godt nok.

Vi skulle, som ordføreren var litt inne på, vært med på 300-årsjubileet i Moss i fjor. Det ble dessverre ikke noe av i fjor, men vi får feire litt 301-årsjubileum her i dag.

Tusen takk for at jeg fikk være sammen med dere, og takk for meg!

29.09.2021

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas