Hopp til hovedinnhold

Kværner Stord 100 år: Jubileumshilsen

H.K.H. Kronprinsens hilsen i anledning Kværner Stords 100-årsjubileum 23. august 2019.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Gratulerer med 100-årsjubileet!

Så hyggelig at jeg kan være her og feire dagen med dere i dag!

Og takk for sist, kan jeg vel kanskje si. Jeg var her i 1991, da jeg var 18 år, sammen med Dronningen – da Kongeparet besøkte blant annet Stord på sin ferd i Sør-Norge etter signingen i Trondheim.

Det er fint å være tilbake på dette viktige stedet for Vestlandets og Norges industri- og velstandsutvikling. Jeg har allerede møtt mange av dere som jobber her eller er tilknyttet verftet.

Leif Nilsen på 96, for eksempel, og de andre som har bygd opp og drifter industrimuseet, ga meg en grundig innføring i fortiden her på Kjøtteinen. Og Leif kunne fortelle Kværner var en fin bedrift å jobbe i.

Og historien er jo fascinerende; fra brødrene – med Theodor Onarheim i spissen – som begynte med sild, via mange år med det store skipsverftet som i snitt produserte om lag 3 båter pr år – og til funnet av olje på norsk sokkel på 70-tallet.

Da ble skipsbyggeren altså plattformbygger.

Dere har vært involvert i de fleste store utbyggingene på norsk sokkel, og verftet her på Stord er en viktig del av fortellingen om Norge som oljenasjon.

Sild, skip og offshore. Det er ikke gitt at en bedrift og et samfunn skal klare sånne omstillinger.

Men som vestlendinger flest har dere vært tilpasningsdyktige. Med hele verden som scene, trygt forankret i lokalsamfunnet, har dere klart forandringene.

Det har ikke alltid gått strake vegen. Markedene svinger, og det påvirker selvsagt også industrien. 

Likevel har et høyt teknologisk nivå og et funksjonelt samarbeid mellom ledelse og ansatte vært stabile trekk ved bedriften.

Og så hjelper det selvsagt med folk som har visjoner og stort mot. At noen turte å satse – og gå foran. Og noen ganger feilet. Men satset igjen. Og igjen.

Hjørnesteinsbedriften på Kjøtteinen er norgeshistorie, og en viktig del av fortellingen om det moderne Norge.

Men det er også en del av min families historie, og det fikk jeg se oppe på kongeveggen på museet. Der har Kong Haakon vært, og bestefaren min, Kronprinsesse Märtha, foreldrene mine, tante Astrid og tante Ragnhild. Alle har vært der. Alle har vært på Stord - fra 1948 og framover. Og kanskje det sier noe om viktigheten av bedriften gjennom disse 100 årene.

Jeg har skjønt at jubileet feires på skikkelig vis gjennom hele året. Jeg er veldig glad for å være her sammen med dere og takker igjen for den fine mottakelsen jeg har fått. Nå gleder jeg meg til resten av besøket.

Takk for oppmerksomheten!

 

23.08.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat