Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Hordaland: Tale i Ulvik

H.M. Kongens tale i Ulvik under Kongeparets fylkestur til Hordaland 18. - 20. juni 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!


"Det er den draumen" - det å seile inn Ulvikafjorden i dag etter å ha passert den vakre Hardangerbrua, være omgitt av utsynet til de steile fjellene, komme innerst i fjorden, hit til Ulviks frodige eplehager og skue oppover mot fjellene – det er litt av en ankomst!

Dronningen og jeg har gledet oss til å komme til Ulvik på vår Fylkestur i Hordaland. For her er det vakkert!

Det er ikke rart at Olav H. Hauge fant inspirasjon til sin diktning her. Hans litterære arv er stor og omfattende – og heldigvis er denne blitt tatt godt vare på i Hauge-senteret. Men Hauge finnes ikke bare i Ulvik. Han leses over hele landet, og er en viktig del av nasjonens litteratur. Kan hende er det ikke sikkert at europeeren Hauge selv hadde sett for seg at han skulle bli så folkekjær. Eller at diktet "Det er den draumen" skulle bli kåret til Norges beste dikt av NRK. "Heimfødingen i Ulvik", som han omtalte seg selv.

Hauge var dikter, og han var fruktbonde. Tarjei Vesaas skal ha sagt at "han går i sin frodige og fine Ulvik-hage og ser ut over verden". Og her på Hjeltnes ble han altså elev, i 1929 – på Fruktdyrkingsskolen som åpnet dørene i 1901. Det er selvsagt ikke helt tilfeldig at en gartnerskole ble etablert nettopp her.

Landbruk og fruktdyrking, siderproduksjon og turisme skaper et godt grunnlag for å bo og leve i Ulvik – som mange steder langs fjorden. Det ser man med en gang man kommer hit, og vi fikk se det på nært hold da vi kjørte frukt- og siderruten. I det moderne landbruket i Ulvik har siderproduksjon skapt grunnlag for fortsatt drift på gårder som ellers kanskje ville blitt for små til tradisjonell gårdsdrift. Dette vitner om kreativitet og evnen til å tenke nytt.

Ulvik er en liten bygd, innerst i fjorden – men attraktiv for en hel verden. Helt siden 1800-tallet har turistene kommet hit med båt, på veien, til fots eller på ski. Fremdeles er turisme viktig, og potensialet kanskje enda viktigere. Ulviks historie gir dere et fortrinn i møte med nye tider.

Dere vet hvordan man skal være et godt vertskap, dere kan drive handel og skape gode møter med mennesker fra andre deler av verden – i gjensidig respekt og forståelse for hverandres kunnskap, kultur og erfaringer. Gjennom det å være en "Cittaslow"- kommune har Ulvik gjort et veivalg om nettopp det å ta vare på sin kultur og sin historie. Sammen med alle lagene og organisasjonene her – all frivilligheten i Ulvik, danner dette et godt grunnlag for å se fremover.

Mange kommer hit til Ulvik. Og noen går herfra også. Helt til Stortinget. Det høres langt ut! Jeg er sikker på at vår gode fylkesmann har turtips – for den som måte være interessert.  

"Det er den draumen" - om det nå handler om å skrive seg inn i hjertene våre, dyrke jorda eller delta i demokratiet vårt; det handler kanskje om å tenke stort. Om å se mulighetene. Slik at vi en morgenstund kan "glida inn på ein våg me ikkje har visst um". 

Takk for at dere har tatt så godt imot oss – for kulturinnslag og omvisninger. Nå gleder vi oss til å være enda mer sammen med dere.

Tusen takk for meg!

 

19.06.2019

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas