Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Nordland: Tale i Moskenes

Fylkestur til Nordland: H.M. Kongens tale i Reine i Moskenes kommune 14. juni 2018.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!


Det er en stor glede for Dronningen og meg å være tilbake i Moskenes, og i Reine. Har man en gang vært i Reine, glemmer man det ikke så lett. Her skaper dere uforglemmelige ferieminner for tusenvis av turister hvert år. Mennesker kommer fra alle deler av verden for å søke spektakulær natur, ekstreme opplevelser, ro eller litteratur – alt ettersom.

Også for oss er dere nå med og skaper uforglemmelige minner fra en opplevelsesrik tre dagers reise i fylket.

Reine har – som ordføreren påpekte – flere ganger blitt kåret til et av Europas vakreste steder. Det gjør oss stolte og glade – samtidig kan det bidra til et enda større press på et allerede sterkt belastet Lofoten – i hvert fall i høysesongen. Det krever kløkt, mot og langsiktig perspektiv å finne en god balanse innen turistnæringen.

Det er jo det vi kan kalle et luksusproblem: At dere har noe som så få mennesker i verden har del i – at så mange vil besøke dere. Stadig flere mennesker i verden bor i byer. Det å få møte stillheten og naturkreftene som man kan her i Reine, er få forunt.

Når vi reiser i disse traktene der havet gjennom alle tider har bragt mat til bordet – bokstavelig talt – blir det ekstra tydelig for oss hvor stort ansvar vi har for å ta vare på denne store kilden til mat, næring og inntekt.

Det skremmer meg å høre at om vi ikke snur i tide, vil det i 2050 være like mye plast som fisk i havet. Heldigvis går Norge foran i det store og viktige arbeidet med å redde havet fra å bli helt sykt. Og det er inspirerende å se hvor stor bevissthet barn har fått om dette problemet.

I år var 100 000 med og ryddet strender i hele Norge på den årlige strandryddedagen i regi av Hold Norge Rent. Våre barn og barnebarn drar oss med på strandrydding så snart vi befinner oss i fjæra.

De store kreftene og de små initiativene må gå hånd i hånd for at vi skal lykkes. Og det tror jeg vi skal klare!

Dronningen og jeg har besøkt Moskenes flere ganger tidligere, men dette er vårt første offisielle besøk på en fylkesreise i Nordland.


Vi er takknemlige for den varme velkomsten vi har fått – og gleder oss til resten av dagen sammen med mange av dere. Når nå en ny sommersesong står for døren; ta godt vare på Reine og på Lofoten så enda mange generasjoner kan få oppleve magien her nord!


Tusen takk for oss.

 

 

14.06.2018

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas