Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Nordland: Tale i Sørfold

Fylkestur til Nordland: H.M. Kongens tale i Straumen i Sørfold kommune 12. juni 2018.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!


Dronningen og jeg har gledet oss til å komme tilbake til Nordland. Her føler vi oss alltid hjemme! Ekstra hyggelig for oss er det at vårt første stopp på reisen er her i Straumen, hvor vi ikke har vært sammen på offisielt besøk før.

Jeg har dessverre mistet oversikten over hvor i fylket deres Dronningen har vært, for hun reiser jo opp hit for å bestige et fjell så snart hun har noen inneklemte fridager.

Uansett er det svært hyggelig å få være her sammen denne gangen – og dele dagen med dere alle. Tusen takk for den varme velkomsten!

Vi har noen spennende dager foran oss. Vi håper å bli enda litt bedre kjent med en landsdel vi er veldig glad i.

Her i Sørfold har dere mye viktig og godt å ta vare på. Dere har lange, stolte tradisjoner for kraftproduksjon og industri. Elkem Salten er en hjørnesteinsbedrift som gjør noe mange burde lære av: De involverer seg i lokalmiljøet og samarbeider med utdanningsinstitusjonene for å friste elever til å velge en retning som i fremtiden kan gi arbeid hos dem.

Det er en av grunnene til at vi er samlet nettopp her på Straumen skole i dag – hvor Dronningen og jeg gleder oss til å møte realfagselever etterpå. I Norge i dag har vi stort behov for at både jenter og gutter i enda større grad enn i dag velger realfag. Her utdannes fremtidens vitenskapsmenn og –kvinner!

For en liten stund siden mottok jeg Edvard og May-Britt Moser i audiens på Slottet.

Som dere sikkert vet, mottok de som første nordmenn Nobelprisen i medisin for sin forskning. Det er noe vi kan være stolte av. Og hvem vet: Kanskje kommer det en dag nye nobelprisvinnere – som startet sin yrkeskarriere nettopp her i Straumen..?

Det er fint å ha ambisjoner å strekke seg etter og ha store mål, men det aller viktigste er allikevel å få holde på med noe man trives med. Noe som gjør at man gleder seg hver dag til å stå opp og gå på skole eller jobb. At vi får brukt oss selv.

Og det er viktig å huske på: Det er ikke Nobelprisvinnere verden trenger flest av. Det er alle som kan bidra til at Norge kan forbli et sterkt og godt land å leve i – med en solid økonomi, fremtidsrettet industri og med løsninger på mange av de store fornybar-utfordringene vi står overfor.

Når det viktigste tross alt er å trives, er jeg også veldig glad for å vite at en av landets mest aktive Kulturskoler holder til nettopp her – og, som ordføreren nevnte, fyller 40 år i år! Det at barn og unge får brukt sine kunstneriske evner – innen sang, dans, musikk og teater – bidrar både til å styrke den enkelte – og til å glede alle oss andre som får nyte det de skaper.

Er det én ting vi aldri vil angre på, er det å ha satset på å gi unge et godt livsgrunnlag. Det er tross alt verken olje eller grønn industri vi skal leve av i fremtiden. Det er mennesker. Menneskers evner og kompetanse, deres evne til å skape verdier. Både økonomiske, kulturelle og mellommenneskelige. Derfor er det arbeidet dere gjør med barn og unge her i Sørfold helt avgjørende.
 

Takk igjen for at dere har tatt så godt imot oss på vårt første stopp av fylkesreisen vår!
Nå gleder vi oss til noen spennende dager i Nordland – og til resten av besøket her i Sørfold.

 

12.06.2018

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat