Hopp til hovedinnhold

Åpning på CLAY Keramikkmuseum

H.M. Dronningens tale ved åpningen av utstillingen "Tommerup Keramiske Værksted. Store formater – kloge hænder" ved CLAY museum 1. oktober 2017.

Statsråd,
Borgermester,

Kjære kunstvenner,
Kjære Esben og Gunhild,

Det er en stor glede å være tilbake på CLAY Museum. Jeg var nemlig meget imponert over dette fine lille museet første gang jeg besøkte det sammen med Dronning Margrethe for mange, mange år siden. Jeg tror nesten det kan ha vært i forrige århundre. Men, jeg er ikke mindre mindre imponert i dag. Jeg fikk anledning til å gå gjennom lokalene her i formiddag, og du største tid! For en oppgave dere har. For en utfordring. Og for noen fantastiske muligheter dere har - for å vise alt det keramikken vokst vokst til og hva den kan bli.

Når Tommerup Keramiske Værksted fyller 30 år nå, blir jeg fylt av takknemlighet.

Takknemlighet på den keramiske kunstens vegne for at det finnes mennesker som dere – Esben og Gunhild – som både er idealister og dyktige fagpersoner "med kloke hoder og kloke hender". Sammen evner dere å gi kunsten som skapes hos dere de beste kår.

Men jeg føler også dyp personlig takknemlighet for at jeg ved flere anledninger har vært så heldig å få skape hos dere – og slik sett har fått være med på en liten del av deres reise.

Du Gunhild har vært min gode mentor. Du har gitt meg innsikt i keramikkens vesen, lært meg om farvebruk, om håndverket og hele den skapende dimensjon. Mens du Esben har bidratt med din imponerende tekniske dyktighet, fagkunnskap og gode råd.

Det er en stor glede at CLAY museum har valgt å hedre deres unike verksted med en jubileumsutstilling. Utstillingen er en spennende vandring gjennom 30 års historie.

Det er en fortelling om kompromissløs kamp for kunsten – og for keramikkens plass i kunstens verden. Den er et tidsbilde, og en påminnelse om alt hva keramisk kunst kan romme.

Jeg vil ønske dere varmt til lykke med jubileet – og alt godt for de neste 30!

Med dette erklærer jeg utstillingen "Tommerup Keramiske Værksted. Store formater – kloge hænder" for åpnet!

 

01.10.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas