Hopp til hovedinnhold

Fylkestur i Nord-Trøndelag: Tale i Flatanger

H.K.H. Kronprinsens tale på Lauvsnes kai i Flatanger kommune under Kronprinsparets fylkestur i Nord-Trøndelag 20. - 22. september 2017.

Fylkesmann,
Ordfører
Kjære alle sammen,

 
Henrik Ibsen skrev engang «tanken har måkevinger, havet stopper den ikke». Den parallellen er nok ikke så fjern for et kystfolk som det norske.

Havet er viktig for oss.

Det er en viktig nabo, en viktig ressurs og det kan være nyttig å være alliert med det.

For det er ikke bare enkelt å ha sjøen så tett på livet. Det byr på kraftig natur, og det er med ydmykhet og respekt vi må lære oss å leve ved dets side.

Havet har til alle tider vært en avgjørende komponent i historien om Norge. Det er vesentlig for vår kommunikasjon med omverdenen, for eksport og import, for energi. Og det vil alltid være en viktig matressurs for oss.

I en tid der havet er under press av klimaendringer og utnyttelse av areal og ressurser, er det desto viktigere at vi samarbeider på tvers og tenker nytt for å sikre bærekraft.

Den maritime kunnskapen som finnes langs Trøndelagskysten er verdifull, både lokalt og nasjonalt.

Her i Flatanger har oppdrettsnæringen tatt på seg måkevingene Ibsen så ambisiøst snakket om -gjort tanken til handling i et løsningsorientert og innovativt perspektiv. Slike satsinger vil være viktig for Norge i tiden framover.

Klimaet endrer seg, arbeidslivet endrer seg, men behovene våre for mat, og ressursene vi får fra naturen vil fortsette å være livsnødvendige.

Et innovativt kyst-Norge krever at tiltak lik Havbruksparken i Storlavika satses på. Slik at vi kan sørge for en bærekraftig symbiose mellom menneske og hav - også i framtiden.

Vi er glade for å få besøke Flatanger i hyggelige omstendigheter.

Som ordføreren nevnte, var det lyngbrann her 2014, og det har satt sine spor hos både dere som bor her og bygda, men også for oss som var langt unna på den tiden.

Da mine foreldre besøkte Hasvåg og Småværet i etterkant av brannen, var de imponert over de frivillige som bidro til å bygge opp og se framover i en vanskelig tid.

Denne gangen har besøket en mye hyggeligere ramme, og det er fint å bli bedre kjent med Flatanger, besøke «Heimen», åpne Havbruksparken og få oppleve Flatangers fengslende natur. Vi gleder oss til både å besøke og få en liten mosjonstur sammen med dere senere i dag.

Tusen takk for oppmerksomheten og takk for at dere ønsket oss så varmt velkommen.

 

 

21.09.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas