Hopp til hovedinnhold

Mottakelse for givere av Kulturgaven: Velkomsttale

H.M. Dronningens tale under mottakelse for givere av Kulturgaven til Kongeparets 80-årsdager, Dronning Sonja KunstStall, august 2017.

Kjære alle sammen,
Kjære venner av kunsten!

Det er ett ord som danner overskriften for denne anledningen – og det er Takk!
Takk for at dere ville bidra til den flotteste fødselsdagsgaven det var mulig å tenke seg.
Takk for at dere har stilt deres ressurser, deres tid og kunstneriske kapasitet til disposisjon for å skape kulturopplevelser utenom de vanlige!

Vi gleder oss stort over at Oscarshall er tatt i bruk som kulturell arena.

Takket være mange av dere som er her i dag har vi denne sesongen kunnet omdøpe det vakre lystslottet til Kulturslottet Oscarshall – der scenen blir fylt av musikk og sang, dans og teater gjennom 40 forestillinger. Det er en drøm som går i oppfyllelse!  

Hovedstaden hadde allerede flotte teater- og konsertscener. Men det var heldigvis plass til én til. Riktignok trenger Oscarshall enda litt tid til å etableres i folks bevissthet som kulturarena. De som imidlertid velger å ta turen ut til Bygdøy – enten med båt eller bil, med buss, sykkel eller til fots – vet at det er vel verdt turen.

Likeledes gleder det meg stort at Dronning Sonja KunstStall har blitt til virkelighet – og kan innvies med denne helt spesielle åpningsutstillingen.

164 grafiske verk laget av 166 kunstnere… Jeg tror aldri jeg har sett en så stor og bred mønstring av norsk grafikk. De grafiske arbeidene her dekker så uendelig mange uttrykk og teknikker. Kunstnerne kommer fra alle landsdeler og spenner fra de vel-etablerte til de nyutdannede. Dette er en sann skattkiste for kunst- og grafikk-entusiaster!

Det viser hvor vitalt grafikkmiljøet er i Norge akkurat nå. I tillegg har vi fått rause grafiske bidrag både fra Atelje Larsen i Helsingborg og fra Ediition Copenhagen! 

Derfor er det en stor glede at denne skatten av en samling ikke bare er en gave til oss som kan se den her i KunstStallen denne sommeren. Gaven vil nemlig inngå i De kongelige samlinger, som betyr at den vil bli bevart i sin helhet og for all fremtid.

Dere har derfor, gjennom deres kunstneriske bidrag, vært med å skrive historie!

I kongelig tradisjon har vi flere eksempler på slike samlinger – som inngår i De kongelige samlinger. Av og til stilles de ut og presenteres for nye generasjoner, for et nytt publikum.

Ett av eksemplene er gaven fra det norske folk til kong Oscar II og dronning Sophie i anledning deres sølvbryllup i 1882. Gaven bestod av 17 malerier – blant annet verk av Harriet Backer og Christian Krogh, Christian Skredsvig og Frits Thaulow. Og alle maleriene pryder Slottets vegger den dag i dag.

Sølvbryllupsgaven, og denne unike grafiske samlingen som omgir oss her, inngår i en helhet sammen med en mengde andre verk og skatter som nasjonal kulturarv, som spennende tidsbilder. En skatt vi alle kan være stolte av og takknemlige for!

Besøket her i KunstStallen har så langt vært overveldende: Siden åpningen har omlag 15 000 mennesker funnet veien hit. Det overgår alle våre håp og forventninger! 

På begge disse nye kulturelle arenaene i hovedstaden – Oscarshall og KunstStallen – skapes nå opplevelser av høy kvalitet for unge og gamle, for byens borgere og for tilreisende.

Igjen vil jeg si en varm takk til dere alle!
Men jeg vil også takke for noe som strekker seg utover denne gaven:

Vi trenger kunsten for å leve gode liv. Vi trenger kunst- og kulturopplevelser for å utfordres, berikes, for å vekkes og gjenkjenne, for å le, gråte og stille spørsmål. Ikke alt berører oss like sterkt. Men i møte med kunsten åpner vi oss for nye inntrykk. Og det er livsnødvendig.

Derfor: Takk – ikke bare for gaven, men for arbeidet dere gjør hver eneste dag i kunstens tjeneste. Livet ville vært fattigere uten dere og det dere skaper.

Nå er det en stor glede å få introdusere to kunstnere som nettopp bidrar til å berike våre liv gjennom musikken sin.

Vær så god – Arve Tellefsen og Håvard Gimse!

 

Etter musikkinnslaget:

Hjertelig takk for vakker musikk!

Og i aften vil altså Arve Tellefsen og Håvard Gimse igjen innta scenen sammen med flere musikere for å holde konsert som del av Oslo Kammermusikkfestival. Det blir første gang den gamle stallen vil bli brukt som konsertarena!

Med dette vil jeg ønske varmt velkommen til samværet – og velkommen til Dronning Sonja KunstStall!

 

 

22.08.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat