Hopp til hovedinnhold

Åpningen av den 26. Riddu Riđđu-festivalen

H.M. Dronningens tale ved åpningen av den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu 13. juli 2017.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære festivalpublikum!

Det er en stor glede for meg endelig å være her – på Riddu Riđđu, i Olmmáivággi.

«Mitt hjem er i mitt hjerte, og det ferdes sammen med meg», skriver Nils Aslak Valkeapää. Vi er i hans rike – og hjemme hos sjøsamene.

Riddu Riđđu har satt dype spor siden den spede starten i 1991. Ikke bare gjennom selve programmet, men også hos de mange menneskene som har deltatt; som gjester, som stab, som frivillige og som artister. Festivalen har skapt sterke personlige opplevelser; av å finne hjem, av å være en del av et fellesskap, en del av Sápmi.

Riddu Riđđu har bidratt til å styrke urfolkskultur og samisk identitet, og har spilt en viktig rolle i fortellingen om samisk stolthet.

Riddu Riđđu betyr, som mange her sikkert vet, «liten storm på kysten». Det passer riktig godt på et arrangement som setter et så tydelig merke. Gjennom å være en scene for urfolkskunstnere og en debattarena knyttet til utfordringer for urfolk lokalt og globalt, har festivalen blitt et viktig forum for uttrykk av sterke meninger. Det som blir sagt her i Manndalen, lyttes til – også andre steder i verden.

Riddu Riđđu har åpnet det samiske samfunnet for resten av verden. Samtidig har festivalen også gitt publikum unike opplevelser og innblikk i andre urfolk – som i år blant annet fra Alaska. Når Riddu Riđđu reiser ut med samiske artister, befester arrangementet sin posisjon som nasjonal spydspiss i det internasjonale urfolkssamarbeidet. Det er et stort ansvar, men gir også mulighet til å bidra til en bedre verden – til beste for den samiske kulturen og for verdens urfolk. Det som skal skje på denne scenen videre i kveld, er blant de fineste eksemplene på hva festivalen har å by på.

Vi i Kongefamilien besøkte Manndalen for 25 år siden, da jeg klippet komagbåndet ved åpningen av det nye huset til Manndalen husflidlag i 1992. Jeg har vært i Nord-Troms mange ganger og blitt svært glad i denne delen av landet vårt. Jo mer man ser og opplever, jo mer blir man interessert og engasjert. Den store poeten Valkeapää har rett; hjemmet er i hjertet – og nå er vi hjemme.

For meg er det en stor glede å ønske dere alle – stab, frivillige, festivalledelse og alle gjester, fantastiske opplevelser mellom fjellene her i Olmmáivággi.

Jeg erklærer herved den 26. Riddu Riđđu-festivalen for åpnet!

 

13.07.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas