Hopp til hovedinnhold

Tale ved avslutningen av jubileumsreisen 2017

H.M. Dronningens tale ved avslutningen av jubileumsreisen i Hedmark og Oppland på Kongsvinger 14. juni 2017.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!

Så gjenstår det for meg å takke.
Takke for alle gaver Kongen og jeg har mottatt. Takke for disse gavene slik som opptredene vi har sett her dag. Og når dere har 800 dansere, da skjønner vi at det ligger godt an for fremtiden for dansen her i Kongsvinger. 

Kongen og jeg har hatt en opplevelsesrik reise her i Hedmark og Oppland. Jeg tror vi har fått oppleve noe av det aller beste Innlandet har å by på – og vi er glade for å kunne avslutte reisen vår nettopp her i Kongsvinger.

Vi har seilt på Mjøsa – og hatt gylne øyeblikk med mat og kultur underveis. Vi har vært til fjells og opplevd musikalsk magi ved Rondablikk – i landskapet til én av reisens 150-årsjubilanter, nemlig Peer Gynt.

Den andre 150-årsjubilanten møtte vi her i Kongsvinger: Dagny Juul forble nok på mange måter en gåte med sitt korte, dramatiske liv. Men i likhet med mange av de andre kvinnene som er representert på Kvinnemuseet, satte hun spor etter seg. Både i litteraturen, i den visuelle kunsten, i menneskers hjerter – og her i Kongsvinger.

Kvinnemuseets intensjon er nettopp å la de andre stemmene, kvinnene, få fortelle historien. Både vår felles historie og deres egne spennende personlige fortellinger.

Vi bør alltid søke etter de andre stemmene og lytte til dem. Stemmene til dem som sjelden blir hørt. De kan gi oss ny innsikt og berike våre liv!

På denne reisen har Kongen og jeg fått oppleve flere nye perspektiver. Vi har opplevd steder og møtt mennesker som har gjort inntrykk på oss. Det er vi takknemlige for.

Personlig har jeg hatt gleden over å kunne observere at kvinnene gjør seg bemerket også i ordførerjobbene. Jeg har forsøkt å lage en liten oversikt sammen med fylkesmannen her, og tror vi har kommet frem til det riktige. Jeg tror at i Hedmark er det 10 kvinnelige og 12 mannlige ordførere. Det er ikke dårlig. Og i Oppland er det altså 6 kvinnlige og 20 mannlige. Ut av totalt 48 er det 16 kvinnelige. Her har de litt å gå på. Jeg er helt sikker på at når vi kommer tilbake neste gang, så er det kanskje omvendt. Det skal bli spennende å se.

Reisen vi foretok langs kysten i fjor i anledning vårt 25-årsjubileum – og årets reise som vi nå avslutter her i Kongsvinger – har gitt oss en sterk opplevelse av det vakre, varierte landet vårt – og av menneskene som preger de enkelte lokale samfunnene.

Hver og en av oss har både en mulighet til og et ansvar for å prege samfunnet i den retningen vi ønsker. Det handler om å ta vare på hverandre i hverdagen. Å se hverandre. Å sørge for at ingen faller utenfor og at alle får brukt sine ressurser.

Ved avslutningen av denne flotte reisen vil jeg takke hver og en av dere for at dere har bidratt til å gi Kongen og meg minnerike opplevelser i gave disse dagene. Og jeg vil takke dere for det hver og en av dere gjør for at vi sammen skal kunne skape det samfunnet vi ønsker å være en del av. For samfunnet skapes hver dag – av hver og en av oss.

Til slutt har jeg lyst til å lese et dikt av en av våre aller kjæreste diktere, – hedmarkingen Hans Børli fra Eidskog. Det heter "Vennskap".

Noe av det fineste jeg har sett
på stien vestover gjennom livet
er de skogmilde åsrendenes
blå vennskap med himmelen.

Ja, stor trøst er det for
en sliten fotgjenger
å se landet løfte
sitt gropete ansikt
i avdagsskjæret,
se den gylne solfallshøgda
tett og tillitsfullt risset
i kveldshimmelens klare ro.

Tusen takk for oss!  

 

 

14.06.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat