Hopp til hovedinnhold

Åpning av Centre de Création Contemporaine Olivier Debré

Oversettelse av H.M. Dronningens tale, holdt på fransk ved åpningen av et nytt galleribygg ved Centre de Création Contemporaine Olivier Debré i Tours, Frankrike, 10. mars 2017.

Herr president,
Ministre,
Parlamentarikere og folkevalgte,
Styreleder og direktør,
Mine damer og herrer,

I dag feirer vi kunsten, arkitekturen og de gode forbindelsene mellom Frankrike og Norge. Loire sitt frodige kulturlandskap og den barske, norske fjellheimen er knyttet sammen med et spesielt bånd. Denne fargesterke relasjonen heter Olivier Debré.

En av Centre de Création Contemporaine Olivier Debré sine viktige oppgaver er å synliggjøre Debrés kunstnerskap – ved å vise forbindelsene mellom hans verk, samtiden og samtidskunsten. Nettopp dette får vi oppleve i dag: En samling av Olivier Debrés mest sentrale arbeider sammen med verk av samtidskunstnere. At dette skjer i nye, fantastiske omgivelser er en viktig begivenhet på den internasjonale kunstscenen.

Olivier Debré hadde et nært forhold til Norge, og besøkte vårt land en rekke ganger. Hans abstraherte landskap er sterkt inspirert av formasjonene, fargene og lyset i den norske naturen. Utstillingen Olivier Debré. Un voyage en Norvège presenterer verk som er farget av hans mange reiser til Norge.

Jeg hadde selv gleden av å møte ham ved flere anledninger, og har et nært forhold til hans kunstnerskap. Jeg lever med Debré hver dag; flere av hans verk henger i de kongelige boliger. En rekke av arbeidene som vises er utlånt fra norske institusjoner og privatpersoner.

Det er også gledelig for meg å kunne bidra til utstillingen.

"Seeing comes before words" uttalte den kjente engelske kunstformidleren John Berger. Dette kan også beskrive min relasjon til vår kjære, franske kunstner. Et av utstillingens verk, Lysne bleu taches bleues foncés, gav jeg til min mann, Hans Majestet Kongen, for mange år siden - på 70-tallet, tror jeg. I maleriet fanger Debré lyset i Lærdal på Vestlandet på en mesterlig måte. Det formelig vibrerer i sin blå stillhet. Da Kongen så det, sa han: - Jeg vet nøyaktig hvor han stod og malte det! Debrés kunst er abstrakt – og samtidig så gjenkjennelig.

***

Senteret har invitert en rekke norske samtidskunstnere til å bidra. Utstillingen er derfor også en enestående mulighet til å vise frem norsk kunst i Frankrike. Anledningen utgjør en milepæl for fransk-norsk kunstdialog og samarbeid.

To av Norges fremste samtidskunstnere, Per Barclay og AK Dolven, er viet særlig plass. I nesten 20 år har senteret samarbeidet tett med Per Barclay. Hans unike installasjon gir publikum en eksepsjonell mulighet til å oppleve Barclays særegne kunst. Senteret har også samarbeidet med AK Dolven gjennom flere år. På plassen foran hovedinngangen får publikum gjenoppleve en av hennes lydinstallasjoner – et opptak med innbyggere i Tours.

Forbindelser i tid og rom mellom våre kunstnere, byer og land kommer til syne i utstillingen. Det er gledelig at Olivier Debrés historie setter hans personlige og kunstneriske forhold til Norge i perspektiv – sammen med våre samtidskunstneres bidrag.

Centre de Création Contemporaine Olivier Debré har skapt et imponerende anlegg – både kunstnerisk og arkitektonisk. Jeg ønsker å gratulere alle som har bidratt til å gjøre det storslagne prosjektet mulig. Jeg håper og tror at kunstsenteret vil bli en attraksjon i Frankrike og også internasjonalt – og ønsker lykke til!

Takk for meg.

 

 

10.03.2017

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas