Hopp til hovedinnhold

Jubileumsreisen: Tale i Tromsø

H.M. Kongens tale på hagefesten på Skansen i Tromsø under Jubileumsreisen Kongepar i 25 år, lørdag 18. juni 2016.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Velkommen til hagefest her på Skansen! Vi er veldig glade for at så mange ville komme og være sammen med oss når vi inviterer til fest på lånt grunn.

For Dronningen og meg er det en stor opplevelse å være på reise langs kysten av det vakre landet vårt. Som dere kanskje har merket gjennom årene, er vi veldig glade i Nord-Norge – og finner stadig nye påskudd til å besøke våre nordligste fylker. Derfor er det helt naturlig for oss å starte reisen her i Tromsø. Vi synes vi plaget Finnmark nok i fjor, ved å dra hele familien opp dit på opplevelsesreise midt i vår egen og andres sommerferie.

Når vi nå har lagt ut på jubileumsreise, strømmer gode minner på fra 25 år tilbake. Da brukte vi to somre på å reise gjennom landet vårt etter signingen i Nidarosdomen. Inntrykkene var mange og følelsene sterke. Det som sitter igjen, var en opplevelse av å bli tatt imot med varme overalt hvor vi kom. Det betydde mye, – det er ikke bare bare å begynne i ny jobb for noen og enhver av oss!

Siden den gang har det norske folk og vi delt mange gleder og sorger, hverdager og fester. Her i Tromsø har vi opplevd litt av hvert – både bispevigslinger, NM i skiskyting og besøk til Sonjatun Helsesenter, for å nevne noe. Vi kan legge til fisketurer, fjelltoppturer og lattermilde møter over gode historier.

Dronningen og jeg har blitt 25 år eldre, men det har heldigvis alle andre også.

Norge har blitt 25 år eldre. Det norske samfunnet er ikke det samme i dag som i 1991. Vi har andre utfordringer, vi har andre muligheter. Vi har vært gjennom oppgang og nedtur – flere ganger. Men gjennom det hele holder vi fast på noen verdier som står sterke i vår kultur, i våre lokalsamfunn, i våre hjerter.

Tillit, felleskap og raushet er verdier vi setter høyt, og som det krever noe av oss å leve med i hverdagen. I mye større grad i dag enn for 25 år siden påvirker verdens utfordringer også mindre steder langt mot nord. Og når Dronningen og jeg reiser rundt, ser vi hvordan små samfunn møter dagens utfordringer med stort pågangsmot. Det gjør oss glade, og gir oss håp.

Vi har mye å være takknemlige for, og mye å verne om. Det åpne, frie og fredelige samfunnet som fortsatt kjennetegner det norske, er det viktig at vi deler med andre. Et samfunns verdier er ikke noe abstrakt. Det handler om alle oss enkeltmennesker, om hvordan vi møter hverandre og er mot hverandre i det daglige. 

Det er blitt sagt at Mor Theresa valgte ut sine medarbeidere etter tre kriterier: Om de spiste godt, sov godt og lo godt. Det mente hun var tegn på en sunn sjel i en sunn kropp. Hvis man i tillegg tar med evne til å blåse ut, avlevere klar tale og tåle all slags vær, kan jeg levende se for meg Mor Theresas stab utelukkende bestående av folk fra Nord-Norge! 

Jeg vil benytte anledningen til å takke for alle fine opplevelser vi i Kongefamilien har hatt her i Troms disse 25 årene. Vi ser frem til mange flere. Igjen hjertelig velkommen. Vi gleder oss til folkefest i sentrum senere i dag – og til Midnight Sun Marathon – som jeg heldigvis ikke skal delta på selv. Men nå først håper vi alle får en hyggelig formiddagsstund sammen med oss.

 

 

18.06.2016

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas