Hopp til hovedinnhold

Takk for Stortingets gave til 25-årsjubileet

H.M. Kongens takk Stortingets gave til 25-årsjubileet - Kavalerbygningen, Oscarshall, 7. juni 2016.

Herr Stortingspresident,
Kjære alle sammen

Når man kommer litt oppi årene, er opplevelsesgaver de beste gavene man kan få. Stortingets gave til Dronningen og meg i anledning 25-årsjubileet er en opplevelsesgave ikke bare til oss, men til hele byens befolkning – og forhåpentligvis mange tilreisende.

Dronningen og jeg har i mange år hatt en drøm om å kunne bruke Oscarshall til kulturarrangementer i enda større grad enn fasilitetene til nå har tillatt. Beliggenheten er helt unik – og vi kan levende se for oss stemningsfulle arrangementer på lyse sommerkvelder her nede i vannkanten. Med en restaurert Kavalerbygning som kjærkommen gave fra landets nasjonalforsamling, er dette blitt mulig.

Det var Carl Johan som etter at han ble konge i 1818, kjøpte opp store deler av Bygdøy. Hensikten var å gi Christianias befolkning et rekreasjonsområde, en folkepark, tilsvarende det han allerede hadde gitt Stockholms innbyggere på Djurgården.

Da tronfølgeren, Kong Oscar I, og hans Dronning Joséphine besluttet å oppføre Oscarshall for private midler i 1847, var deres store ønske at stedet skulle bli et kjært utfluktsmål for byens befolkning.

Det ble det også! Men etter unionsoppløsningen avtok aktiviteten, og stedet forfalt gradvis. Etter en omfattende restaurering med gjenåpning av Oscarshall i 2009 var den opprinnelige tanken om tilgjengeliggjøringen av stedet for hovedstadens befolkning virkeliggjort på nytt.

Men først i dag, med en vakkert restaurert og oppgradert Kavalerbygning tilpasset en ny tid, er hele anlegget tilbakeført i tråd med oppdragsgivernes opprinnelige intensjoner. Vi håper at de av dere som jobber med scenekunst ser potensialet i en ny kunstnerisk arena i hovedstaden – og at dere vil ta den i bruk!

På vegne av Dronningen, meg selv og hele det norske folk, vil jeg uttrykke en varm takk for gaven – som vi håper mange vil få glede av i årene som kommer.

 

 

07.06.2016

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat