Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Akershus: Tale i Frogn

H.K.H. Kronprinsessens tale i Drøbak i Frogn kommune under Kronprinsparets fylkestur til Akershus 15. - 17. september 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen.

Tusen takk for den flotte velkomsten vi har fått her i Frogn, og takk til seilerne Mia og Tobias for nydelige blomster. Dette er vårt første stopp på fylkesturen i Akershus. Kronprinsen og jeg har gledet oss til å bli enda bedre kjent i fylket vi bor i. I tillegg til at Akershus er vårt hjemfylke, er to viktige familiemedlemmer fra Drøbak. Hundene våre Milly Kakao og Muffin Kråkebolle burde egentlig få bli med oss når vi besøker deres hjemby.

Her på torget i Drøbak får jeg den helt spesielle kombinasjonen av både julestemning og følelsen av sommerferie. Med gammel trehusbebyggelse og lange strandlinjer både mot Bunnefjorden og Oslofjorden tror jeg mange misunner dere å ha hverdager i et ferieparadis. At Frogn ligger helt i norgestoppen når det gjelder befolkningsvekst forstår jeg godt. Her bygger dere for framtiden, og får ferdigstilt både idrettspark, flerbrukshus og helsebygg innen få år.

Det er hovedsakelig innvandring som gjør at Norges befolkning vokser så raskt som den gjør, og det er godt å se at her i Frogn er det hjerterom. Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet tok også et flott initiativ som resulterte i at Drøbak ble verdens første Friby for forfulgte avistegnere! I disse dager ser vi hvor viktig det er å ta vare på de som har krav på beskyttelse.

En annen initiativrik drøbaking er Jakobine Wilhelmsen. Hun ble enke da hun var 38 år gammel, og hadde 8 barn. Da Jakobine ble alene, tjente hun penger ved å ro folk og varer i Drøbaksundet. Utallige ganger krysset hun Oslofjorden i all slags vær. I 2015, i Friluftslivets år, har Jakobine fått en historisk vandrerute oppkalt etter seg. Jakobineruten gjengir kryssingen av Oslofjorden – som har foregått i uminnelige tider. Ruten viser frem mange kulturskatter som ligger her i området. Ett av stoppene viser ”Biologen” hvor Norges første kvinnelige professor, Kristine Bonnevie, arbeidet med forskning da hun var i tjueårene.

Albert Einstein sa: "Se dypt inn i naturen, og du vil forså alt bedre." Her i Drøbak ved forskningsstasjonen lytter dere fremdeles til havet, og forstår alt bedre.

Forskeren Rune Roland Hansen har forsket mye på hvordan motorbåtene påvirker livet i havet. Det er viktig at vi tar inn over oss hvordan menneskets krefter påvirker naturens krefter.

Når bølgene bryter over baugen, eller når vinden tar tak i seilene, får vi kjenne på naturens kraft. Vi har til alle tider vært avhengig av sjøen – både for å komme oss fremover, men også for maten vi spiser. Derfor er det viktig at vi tar vare på havet. Da familien min og jeg var i Finnmark i sommer plukket vi med oss mye plast langs stranden. Her i Frogn har dere en fantastisk strandlinje hvor jeg tror dere kan plukke opp litt av hvert. Da slipper fuglene og fiskene å leve med søppelet som vi mennesker kaster fra oss.

Men dere. Jeg har hørt noen rykter om julenissen. Sommeren for 138 år siden var julehuset ferdigbygget her på torget. Kostnaden var 4500 kroner inkludert interiør – det tilsvarer 250.000 kroner i dag. Kanskje ordføreren kan skrive til nissens postkontor og ønske seg tilsvarende kostnad for idrettsparken, helsehuset- og flerbrukshuset til jul? Den gangen var Drøbak en livlig sjøfartsby med store seilskuter som la til kai, og huset var flittig brukt som bedehus helt frem til andre verdenskrig. Nå er vi glade for at julenissen har valgt å flytte hit, også er jeg skikkelig spent på om vi kommer til å få se ham i dag?

Vi er veldig glade for at dere alle er her.
Tusen takk for det flotte programmet dere har jobbet for å lage til oss!

15.09.2015

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat