Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Finnmark: Tale i Varangerbotn

H.M. Kongens tale i Varangerbotn – Unjárga/Nesseby kommune - under Kongeparets fylkestur til Finnmark 16. - 18. juni 2015.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen.

"Og når sommersolen gyller
fjell og skoger, hav og strender,
fiskere i gullglans gynger,
gynger stilt på hav og innsjø."

Disse verselinjene av samefolkets sang synes jeg stod godt til innseilingen hit til Varangerbotn, og "neset der kirken ligger". Med stor sannsynlighet var det nettopp her i Unjárga/Nesseby at Isak Saba skrev denne teksten, like før han ble valgt inn på Stortinget i 1906 som første same.

Det å få reise rundt i landet og treffe mennesker der de bor er noe av det viktigste og fineste Dronningen og jeg gjør. Vi setter stor pris på å få besøke denne vakre og rike fjorden hvor det har bodd mennesker i over ti tusen år. Det er nesten uvirkelig å tenkte på at da steinaldermenneskene bodde her i Varangerbotn, lå havnivået mer enn 60 meter høyere enn i dag. Klimaendringene var så dramatiske at bare noen få år kunne utgjøre store forskjeller i landskap og levevilkår. Vi som lever i dag må ta valg som bidrar til å ta vare på naturen vår. Og det er de små valgene som er viktige, fordi vi gjør så mange av dem.

Med bosetning fra så langt tilbake i tid er kommunen svært rik på kulturminner fra alle faser av Finnmarks historie. Varanger Samiske Museum har gjort et godt stykke arbeid for både å bevare, og kommunisere videre, denne viktige arven. Med langstrakte vidder, lakseelver og bugnende moltemyrer er det ikke rart at både reindriftssamer, sjøsamer, kvener, nordmenn, og mange andre har ønsket å slå seg ned her opp igjennom tidene.

Det er flott å se en kommune slå ring rundt den samiske identiteten slik som dere gjør her i Unjárga/Nesseby. Det har ofte vist seg vanskelig å bevare og samtidig kunne utvikle sin egenart som etnisk minoritet. Jeg tror vi alle sammen har behov for å være stolte av hvem vi er og av identiteten vår. Da er det viktig at vi blir kjent med oss selv, hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvilke kulturelle røtter vi har.

Også i Nesseby satte fornorskningsperioden sitt preg. Jeg har blitt fortalt at dere er i gang med en storstilt revitalisering av språk og kultur, hvor mange tar tilbake det tapte gjennom et rikt tilbud av kurs. Blant annet på Isak Saba-senteret, hvor dere både kan utvikle det samiske språket i lunsjpausen, og mens dere trimmer. Det er også viktig å berømme samiske kunstnere og kulturutøvere for det viktige arbeidet de gjør for å styrke samisk identitet. De er med på å gjøre oss alle kjent med, og stolt av, denne delen av kulturen vår.

Og det er ikke bare samefolkets nasjonalsang som kommer fra Nesseby, dere har også hentet hjem en Spellemannspris gjennom bandet ”the Black Sheeps” med en låt på samisk. Vi håper Musikkbingen som kom i kjølvannet av dette bidrar til flere musikere herfra. Det er mange ildsjeler som har lagt ned stor innsats for å styrke de samiske språkene – og deres bidrag er uvurderlige.

Dronningen og jeg verdsetter høyt menneskene, kulturen og naturen vi møter i Finnmark. Det er ingen hemmelighet at Dronningen har vært både høyt og lavt i Finnmark tidligere. Det har vært fint å ha henne som min personlige reiseleder disse dagene. Takk til alle dere som har vært med på å gjøre denne reisen til en flott opplevelse for oss. Takk for vennlighet, gode ord og hilsener, og for en flott finale her i Unjárga/Nesseby.


Mange takk.

 

 

18.06.2015

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas