Njuike váldosisdollui

Innledning på Antimobbedagen

H.K.H. Kronprinsens innledning for ungdomsskoleelever samlet i Idrettens Hus på Antimobbedagen i Narvik, 3. mars 2014.

Har dere det bra i dag? Fint!
Så utrolig gøy å se alle ungdomsskoleelevene i Narvik i ett rom!

Et viktig tema i dag. Selv om vi har det bra, så skal vi snakke om noe alvorlig og noe veldig viktig. Takk for at jeg fikk komme til dere og til Narvik kommune som arrangerer Folkehelseuka for andre år på rad. Jeg vet at det skal skje masse bra her for folk i alle aldre – som både handler om mat og fysisk helse, men også psykisk; hvordan vi har det og hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Derfor er det fint å være her og jeg har gledet meg til å komme hit og være litt sammen med dere, for dette er et tema jeg synes er viktig. Vil gjerne takke arrangørene for at de kliner til og får det til å bli så bra. Jeg gleder meg til å høre på og lære jeg også.

Jeg er så heldig at jeg ofte reiser rundt i Norge på skoler, mest på videregående skoler, med såkalte Dignity Days. Da bruker vi historiefortelling og snakker om alt mulig, hvordan de hjelper hverandre, hva som er viktig for dem, positive ting de har opplevd. Men da kommer det også frem mange historier om utestengelse, det å føle at andre ikke støtter dem og også om direkte mobbing.

Det er slik at ungdomstiden kan være fantastisk fin og utrolig bra, men så kan den også være ekstremt utfordrende og veldig vanskelig. Den realiteten lever dere i hver dag, dere som går på ungdomskolen. Det er mitt inntrykk når jeg hører disse historiene, at det var på ungdomsskolen det var verst for de som hadde det vanskelig. Så blir det gjerne litt bedre på videregående.

Jeg har en dårlig nyhet og en god nyhet til dere. Den dårlige nyheten, jeg tar den først: Det var en elevundersøkelse for ikke så lenge siden, den viser at det foregår ganske mye mobbing i hele Norge. Heldigvis virker det som det kanskje er på vei til å bli litt bedre på landsbasis, men det er alt for mye og det er noe vi må ta tak i. Det er mobbing også her, i Narvik. Det var den dårlige nyheten.

Den gode nyheten er at når det er et menneskeskapt problem, så fins det også mulighet for en menneskeskapt løsning. Og du kan være med på den løsningen!

Hvis vi skal klare å gjøre noe konstruktivt og bra, så tenker jeg at vi trenger kunnskap, vi trenger bevissthet rundt dette, og så må vi la de tingene komme over i handling, gjøre noe positivt. Da er det viktig at vi ser hverandre, bruker mulighet til å framsnakke hverandre, sier noe positivt om de som ikke er tilstede. At vi tenker på hvordan vi kan være inkluderende i forhold til de som ikke nødvendigvis er inkludert i alle sammenhenger. Her har jeg absolutt ikke alle svarene, så jeg gleder meg til å høre om dette i dag og jeg er sikker på at dere vil få mye input på hvordan dere kan bidra positivt i forhold til disse tingene (i dag og utover i uken).

For noen dager siden skrev NRK om 17 år gamle Jasmin fra Tromsø som var blitt mobbet så lenge hun kunne huske. Kanskje dere har hørt om henne? Hun hadde gjennom mange år fått stygge kommentarer, blitt utestengt, slått og truet, og utestengt på sosiale medier. Hun var et mobbeoffer, og jeg skal komme tilbake til hvordan det gikk med henne – mot alle odds.

Med et ødelagt selvbilde kan det ta tid og være vanskelig å finne glede i livet og oppleve at du mestrer noe. Ingen skal ha det sånn – hverken barn, unge eller voksne. Alle har rett på mobbefrie liv. Ingen skal gå på skolen og være redde for hva som kommer til å skje denne dagen.

Elevundersøkelsen viser hvert år at barn og unge mobbes, men heldigvis går tallene ned. Likevel svarte 4,2 prosent av norske elever at de ble mobbet to eller flere ganger i måneden i fjor høst. Derfor er det viktig at vi alle er bevisste på at mobbing skjer. Heldigvis har våre øverste politikere en slik bevissthet, og det har de siste årene vært satset mye for å bekjempe mobbing. Kommunene er blitt oppfordret til å lage sitt manifest mot mobbing. I Nordland har over 30 av kommunene signert et lokalt manifest, og Narvik er en av dem. Det er kjempebra!

Og derfor er det viktig å ha slike markeringer som Antimobbedagen, som dere er med på i dag. Da glemmer vi ikke så lett hva vi kan gjøre, men blir minnet på det ansvaret vi har for at andre har det bra.

Det gikk bra med Jasmin fra Tromsø. I 9. klasse var det en lærer som grep inn og fikk stoppet det. Til avisa Nordlys sier Jasmin:
- De siste 18 månedene på grunnskolen ble de beste. Jeg trengte ikke å grue meg for å gå på skolen, og heller ikke for gråten som alltid kom når jeg lukket døra hjemme om ettermiddagen.

Nå har Jasmin og venninnen Maiken, som også hadde blitt mobbet, startet en Facebookgruppe: «Jasmin og Maikens prosjekt mot mobbing». De holder også foredrag mot mobbing, og sist uke besøkte de Slettelva skole i Tromsø. Der har elevene selv laget noen regler for hvordan man selv kan være med på å skape en god skole for alle. Her er noen av de reglene:

Ikke le eller være stygg mot andre når de gjør feil
Ikke baksnakke eller erte når folk ikke er tilstede
Si pene ting om andre
Ikke sende stygge blikk
Si unnskyld eller sorry hvis vi har gjort noe ufint mot andre

Det er ikke slik at alle ting vi gjør i forhold til dette trenger å være så store. De små tingene er også utrolig viktige, og det kan bety veldig mye for mange. Noe så enkelt som et smil eller et hei. Læreren til Jasmin gjorde noe veldig viktig for å endre livet hennes. Vi kan alle samme bidra og gjøre det samme, når vi bryr oss.

Lykke til videre med dagen og med uka, og jeg gleder meg til å lære mere og til å treffe noen av dere etterpå.

Takk for meg!



03.03.2014

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat