Hopp til hovedinnhold

Ridderrennet 2013: Hilsen

Prinsesse Märtha Louises hilsen til Ridderrennet 2013, Beitostølen 13. april 2013.

Statsråd, fylkesmann, ordfører, kjære alle sammen!

Jeg er utrolig glad for å være her i dag!  Aller først: Gratulerer med dagen og med 50-årsjubileet!

I sagnet reddet ridderen Sigvat av Leirholar fra Valdres den vakre Vågå-jenta – hun som ble kalt Skårvangssolen – fra giftemålet med ridder Ivar Gjesling på Sandbu. Ivar satte etter Sigvat til de nådde Ridderspranget i Sjoa. Og som vi vet; der hoppet Sigvat over – sammen med den vakre jenta si. Ridder Ivar og hans menn våget ikke å følge etter, og Sigvat beholdt sin kjære.

Historien handler om å våge, om å ta spranget. Slik Erling Stordahl gjorde det for 50 år siden: Fra å være et lite skirenn for blinde og svaksynte, har det vokst til en uke med en hel rekke aktiviteter. Ridderuken er i dag verdens største årlige vinteridrettsarrangement for fysisk funksjonshemmede mennesker, og den ville ideen ble til et eventyr. 

Min bestefar, kong Olav åpnet det første Ridderrennet – før han og min far, kronprins Harald, gikk rennet. Datoen var 12. april 1964, stedet var Valdresflya, og det første Ridderrennet var en realitet! Primus motor Erling Stordahl stod for dramatikken – han brakk den ene skien i en utforkjøring. Sammen med Kronprinsparet skal jeg i år være ledsager. Jeg håper det blir lite drama, og at vi ikke holder deltakerne for mye tilbake i sporet!

Kjære venner av Ridderrennet, og dere deltakere spesielt:

Dere har en imponerende innsatsvilje og et utrolig mot! Dere er forbilder for mange, inkludert meg selv. Vi har alle utfordringer i livet, og noen større enn andre. Dere viser at det er mulig å overvinne dem ved å tro på mulighetene. Ved å ta spranget.

Igjen: Gratulerer med jubileet, og lykke til i løypa!13.04.2013

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas
Guoskevaš leaŋkkat