Njuike váldosisdollui

Kronprinsen åpnet Andøy Spaceport

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon foretok den offisielle åpningen av Andøya Spaceport. Romhavnen skaper nye muligheter for Norge som romnasjon i dag og inn i fremtiden.

02.11.2023

– Aktiviteten her vil hjelpe oss med å overvåke, analysere og forstå. Vi kan få viktig kunnskap, og sammen kan vi finne bedre løsninger for alle, sa Kronprins Haakon da han åpnet Andøya Spaceport.

I mer enn 60 år har Andøya vært senter for norsk romforskning. – Andøya Space har vært hjørnesteinen i utviklingen av denne sektoren, sa Kronprinsen. 

Etter å ha åpnet det nye romsenteret tente Kronprinsen, sammen med daglig leder Andøya Spaceport Ingun Berget og elevrådslederne Helle Blix og Olander Pettersen, leirbålet i installasjonen som viser hvordan den nye romhavnen blir seende ut. Dette fant sted ved det samiske kulturminnet «Čilgen».

- «Čilgen» betyr når været klarer seg. Det kan også bety når folk finner ut hvordan de skal løse en utfordring. Rommet kjenner ingen grenser, og «Čilgen» kan fungere som et knutepunkt for utveksling av kunnskap, eller et sted å tenne inspirasjon, sa Kronprinsen.

Kronprinsen fikk en omvisning på Andøya Spaceport. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
De neste byggetrinnene ved Andøya Spaceport planlegges for oppstart neste år med en Space Village og totalt tre oppskytningsramper som skal legge til rette for inntil 30 oppskytinger pr år. Den nye romhavnen på Andøya skal sette bæreraketter i stand til å løfte små satellitter ut i polare og solsynkrone baner rundt jorden. 

 

Åpningen av den norske romhavnen Andøya Spaceport markerer starten på en ny æra for Norge. Romhavnen er et strategisk grep Norge gjør som nasjon for å ta en sterkere posisjon innen romindustrien. Satellittindustrien er ikke bare en kritisk faktor for å møte nasjonale og internasjonale utfordringer, men også en katalysator for innovasjon og økonomisk vekst. Med en romhavn, blir Norge ett av svært få land som kan skyte opp satellitter fra eget territorium. Satsingen på romhavnen handler om å skape nye muligheter både for Norge i dag og for neste generasjon.

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas