Njuike váldosisdollui

Nordisk råd samlet i Oslo

Et trygt, grønt og ungt Norden er hovedtemaene på Nordisk råds 75. sesjon i Oslo denne uken. Deres Majesteter Kongen og Dronningen holdt lunsj for Nordisk råd på Slottet, og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen delte ut Nordisk råds miljøpris.

31.10.2023

Nordisk råds miljøpris 2023 gikk til Renewcell fra Sverige for deres banebrytende løsning for å gjenvinne og skape nye klær og produkter av tekstilavfall. Prisen ble overrakt av det norske kronprinsparet under Nordisk råds prisutdeling i Den norske Opera og Ballett i Oslo tirsdag kveld.

Nordisk råds miljøpris fokuserte i år på bærekraftig tekstilproduksjon- og forbruk. Med dette temaet ønsker komiteen å fokusere på hvordan Norden kan være en foregangsregion i omstillingen i hele tekstilverdikjeden og gjøre en sirkulær moteindustri mulig.  

Det svenske firmaet Renewcell ved Martin Stenfors Head of Strategy and Sustainability ble tildelt Nordisk råds miljøpris under utdelingen av Nordisk råds priser i Operaen. Foto: Terje Pedersen / NTB

I juryens begrunnelse for årets vinner ble det blant annet trukket frem at “I en situasjon der vi først og fremst må redusere forbruket, men også forlenge tekstilenes levetid og introdusere sirkulære forretningsmodeller, er Renewcells banebrytende prosess for å gjenvinne og skape nye tekstiler av tekstilavfall helt sentral for å lukke kretsløpet i tekstilindustrien og gjøre en sirkulær moteindustri mulig". 

Renewcell er en av verdens ledende bedrifter innenfor sustaintech. De samler inn og gjenbruker tekstilavfall som de omdanner til det patenterte tekstilmaterialet Circulose, som kan brukes til å lage nye klær. 

I alt var syv prosjekter nominert til prisen. 

Kronprinsparet sammen med vinnerne av de fem ulike prisene som ble delt ut under Nordisk råds prisutdeling i Den Norske Opera & Ballett i Oslo tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB

Feiret nordisk kultur 

Under Nordisk råds prisutdeling ble også fire andre priser delt ut – innenfor musikk, film, litteratur og barne- og ungdomslitteratur. Nordisk råds priser er med på å synliggjøre det tette nordiske kultursamarbeidet. Formålet med prisene er å øke interessen for de nordiske landenes litteratur, språk, film og musikk. Miljøprisen belønner den ekstraordinære innsatsen for et bærekraftig Norden.

På scenen opptrådte blant andre artisten Kajsa Balto med band og Nasjonalballetten UNG. Prisutdelingen ble ledet av skuespiller Kåre Conradi og musiker Ingrid Bjørnov.  

Lunsj på Slottet

Tidligere på dagen holdt Deres Majesteter Kongen og Dronningen lunsj for Nordisk råd på Slottet. Kronprinsen og Kronprinsessen var også til stede under lunsjen. 

Nordisk råd er det parlamentariske organet for det offisielle nordiske samarbeidet. Nordisk råd ble dannet i 1952. Rådet har 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.

Det var 138 bordsatt under lunsjen i Store spisesal. På menyen stod blant annet laksetartar, kveite og en dessert med bjørnebær og sjokolade.

Kongen talte under lunsjen på Slottet i anledning Nordisk råds 75. sesjon. Foto: Emilie Holtet / NTB

Et trygt, grønt og ungt Norden er hovedtemaene på Nordisk råds 75. sesjon i Oslo denne uken.

På dagsorden står blant annet Norden i Nato, hvordan vi fremskynder den grønne omstillingen og unges deltakelse i demokratiet.

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas