Njuike váldosisdollui

Åpnet Ridehuset som ny kulturarena

Hennes Majestet Dronningen åpnet Ridehuset fredag kveld: En ny arena på historisk grunn, tilknyttet Dronning Sonja KunstStall. Åpningsforestillingen sto Nasjonalballetten for, i samarbeid med Hans Majestet Kongens Garde.

14.10.2023

Med både Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner til stede, startet et nytt kapittel i Ridehusets over 100 år lange historie. Det var Kong Haakon og Dronning Maud som fikk hallen bygget, og den hesteglade dronningen hadde en egen salong i tilknytning til Ridehuset der hun kunne følge med på det som foregikk.

– Jeg liker å se for meg at hun sitter der nå – og smiler over å se at hennes kjære ridehus igjen er tatt i bruk her i aften, sa Dronning Sonja i åpningstalen sin.  Om enn ikke med levende dyr så er det fylt med mennesker, liv og opplevelser!

Les mer om Ridehuset

– Har det ikke blitt flott her, spør Dronningen smilende. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Dronning Sonja roste Nasjonalballetten for å ha tatt utfordringen og sett mulighetene i dette spesielle rommet:

– Rommet ble opprinnelig skapt for fysisk aktivitet, for smidighet, skjønnhet og hardt arbeid. Nasjonalballetten så likhetene mellom ridning og dans: Letthet og tyngde på samme tid. Eleganse. Og erkjennelsen av at det som kan se så lett ut i virkeligheten, er svært vanskelig. 

Les hele Dronningens tale

Fra kveldens forestilling

Forestillingen Nasjonalballetten i Dronning Sonja KunstStall er satt sammen av flere elementer som på mange måter speiler rommet den utspiller seg i: Her er det historiske og det dagsaktuelle. Noe er klassisk ballett, mens andre elementer vises for aller første gang. Her er dansere i verdensklasse, men også sjarmerende nybegynnere.

Nasjonalballettens Marit Moum Aune har regien på forestillingen, som gjøres i samarbeid med Hans Majestet Kongens Garde. Trompetisten Nils Petter Molvær innledet det hele og har også komponert musikken til Hedda Gabler.

Fra "Čuoikkat". Koreografi: Simone Grøtte. Musikk: Herman Rundberg. Foto: Helena Byrt / Nasjonalballetten

Fra klassiske "Svanesjøen". Koreografi: Natalia Makarova etter Marius Petipa og Lev Ivanov. Musikk: Pjotr Tsjajkovskij. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Fra "Erindringer". Koreografi: Kumiko Hayakawa. Musikk: Johan Halvorsen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

"Muohta" tar oss til Finnmark. Koreografi: Simone Grøtte. Musikk: Herman Rundberg. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff 

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit etter forestillingen i Ridehuset. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Premieren ble avsluttet med stående applaus fra publikum og velfortjente blomster til sentrale bidragsytere som Kronprinsparet overleverte.

Publikumsforestillinger

Det var inviterte gjester som hadde gleden av å oppleve kveldens åpningsforestilling. Men forestillingen vises også 20. og 22. oktober – to forestillinger hver dag – som vanlige publikumsforestillinger. Det er stadig noen billetter igjen, tilgjengelige gjennom Ticketmaster.

Dette er de første publikumsforestillingene i Ridehuset. Ambisjonen er at den flotte hallen skal huse mange store kulturopplevelser i årene som kommer.

Ridehuset er 800 kvadratmeter stort og helt uten søyler. – Fantastisk for en ballettdanser, erklærte ballettsjefen ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas