Njuike váldosisdollui

Hav og kystkultur på Træna

– Det er imponerende hva folk får til her. Det er mange sterke mennesker på disse små øyene, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen da han besøkte Selvær og Husøya, i øygruppa Træna på Helgelandskysten.

30.08.2023

På kanten av storhavet, 33 nautiske mil utpå Helgelandskysten, ligger Træna som er et av landets eldste fiskevær.

Norsk kystkultur

Kronprinsen ankom tettstedet Husøy i sjalupp fra Kongeskipet Norge. Det er på Husøya de fleste trænværingene bor, og øya er også administrasjonssenteret i Træna kommune. Kronprinsen ble møtt av barn fra skole og barnehage på brygga, og han dro videre til Selvær med lokalbåten M/S Himmeltind, sammen med ordfører Jan Helge Andersen.

Blomsterbarn møter Kronprinsen på Husøya. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Underveis på båtturen fortalte kommunedirektøren Torild Hansen om øya Sanna – med sine høye fjelltopper, flotte turstier, hvite strender og mørke grotter. På øya finner man blant annet Kirkehelleren – en hule som ble vasket ut etter siste istid. Den er 32 meter høy, 20 meter bred og 45 meter dyp. Sentralt plassert i hulen er en steinblokk – alteret, og den har fått tilnavnet Naturens Katedral. Hulen har antagelig vært tilholdssted for mennesker for så mye som 10 000 år siden.

Selvær

Formiddagen var viet besøk på øya Selvær med sine 55 fastboende. Ved kaia tok Eivind Hansen imot og ledsaget Kronprinsen og følget til ærfuglmuseet E-huset. Hansen fortalte om tradisjonen med ærfugl som husdyr – hvordan de tar vare på fuglen, henter dun og hvordan dunet behandles og brukes. Ærfugltradisjonen på Helgelandskysten er en viktig grunn til at Vegaøyene sør for Træna fikk verdensarvstatus i 2004.

Eivind Hanssen viser Kronprinsen rundt på ærfuglmuseet E-huset. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

På den gamle skolen på Selvær ble det servert fiskesuppe til lunsj før båten returnerte til Husøya.

Havet som næringsvei

Næringslivet på Træna har til alle tider vært dominert av fiske. Kommunen er omgitt av fiskerike havområder, blant annet Trænabanken i sørvest.

Det var derfor naturlig å besøke fiskemottaket Træna Sjømat. Kronprinsen ble vist rundt av daglig leder Per-Arne Ingebrigtsen, og han fikk se produksjonslinjen fra mottaksmaskin, og inn i lageret hvor den saltede fisken sorteres.

Kronprins Haakon og statsforvalter Tom Cato Karlsen på besøk hos fiskemottaket Træna Sjømat. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsen besøker Træna som er omgitt av fiskerike havområder. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsparets 50-årsmarkeringer

Besøket til Træna inngår i markeringen av Kronprinsparets 50-årsdager.

I løpet av et halvt år har Kronprinsparet gjennomført fem reiser til ulike deler av Norge for å løfte fram noe av det de setter aller største pris på ved landet vårt. I februar var Kronprins Haakon på industristedet Stord. I Vinje og Bykle i Setesdal fikk Kronprinsparet oppleve norske håndverks- og kulturtradisjoner. I Kautokeino fikk de lære mer om samisk kultur, språk og historie. I juni var livet i storbyen Oslo tema for besøkene.

På Træna møtte Kronprinsen også igjen de lokale ildsjelene Albert og Nina som var gjester på Kronprinsparets store 50-årsfeiring på Slottet 25. august, som samlet gjester fra hele Norge.

Øygruppa består av 477 øyer, holmer og skjær, men kun noen få av dem er bebodd. Foto: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus – Visit Norway

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas