Njuike váldosisdollui

Offisielt besøk i Danmark

I formiddag gikk Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja i land i København. Der ønsket Dronning Margrethe II Kongeparet varmt velkommen på offisielt besøk til Danmark.

15.06.2023

Kongen og Dronningen benytter Kongeskipet Norge på reisen, og da Kong Harald gikk om bord i sjaluppen som skulle ta dem inn til kai, avfyrte batteriet Sixtus det første av 21 skudd til ære for besøket. Siste skudd ble avfyrt idet sjaluppen nådde stevnen på det danske kongeskipet, Dannebrog. 

Mannskapet på det danske kongeskipet Dannebrog ropte sin hilsen da Kongesjaluppen fra Norge passerte: «Deres Majesteter Kongen og Dronningen av Norge leve!». Foto: Keld Navntoft, Det Danske Kongehus

Besøket markerer de historiske båndene og det nære naboforholdet mellom Norge og Danmark og mellom de to kongehusene. Ved Nordre Tollbod tok Dronning Margrethe Kongeparet varmt imot. 

 Kongeparet ble ønsket varmt velkommen av Dronning Margrethe. Foto: Keld Navntoft, Det Danske Kongehus

Under velkomstseremonien ble landenes delegasjoner presentert, og "Ja, vi elsker" ble spilt før æresgarden defilerte forbi. Seksti ryttere fra Gardehusarregimentet ledsaget kortesjen da selskapet satte kursen for Amalienborg slott.

 Livgardens Æreskompani defilerte forbi og mottok De kongeliges hilsen. Foto: Keld Navntoft, Det Danske Kongehus

Dansk-norsk samarbeid 

I tillegg til å forsterke det gode forholdet mellom Norge og Danmark, er hensikten med besøket bidra til økt næringslivssamarbeid. Både utenriksminister Anniken Huitfeldt, næringsminister Jan Christian Vestre og olje- og energiminister Terje Aasland ledsager Kongeparet på reisen, og det vil bli signert flere avtaler i løpet av besøket.

Etter lunsj på Amalienborg, dro Kongen og Dronningen til Dansk Industris lokaler og plenumsåpningen av et dansk-norsk næringslivsseminar der også Deres Kongelige Høyheter Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary deltok.

Blomsterbarna Harald Fredrik Staveli Hoffmann og Thea Strøm hadde blomster med til Dronning Sonja og Kronprinsesse Mary da de ankom næringslivsseminaret. Foto: Lise Åserud / NTB

Grønn industriutvikling og styrket samarbeid på energifronten er viktige tema under Kongeparets besøk, noe Kong Harald understreket under sin tale ved plenumsåpningen.

Vi er her i dag for å styrke det dansk-norske samarbeidet innen bærekraftige og grønne løsninger, sa Kongen. - Både Danmark og Norge er havnasjoner med verdifulle naturressurser. Danmark er en pioner innenfor havvind og havvindteknologi. Norges kompetanse både fra olje- og gassindustrien og fra vannkraft har overføringsverdi til havvindnæringen. Sammen kan vi utvikle Nordsjøen til Europas grønne kraftsenter. 

Kong Harald talte under åpningen av dagens næringslivsseminar i København. Foto: Lise Åserud, NTB

Kongen pekte også på mulighetene som ligger i karbonfangst og -lagring:
- Karbonfangst og -lagring er et område som begge våre nasjoner satser tungt på, og som er et viktig bidrag til den grønne omstillingen. Samarbeid om fangst og lagring av CO2 under havbunnen i Nordsjøen og under bakken i Danmark, vil gi europeisk industri mulighet til å redusere sitt karbonavtrykk betydelig.  Det er svært positivt at flere avtaler om dansk-norsk næringslivssamarbeid skal undertegnes i løpet av disse dagene i København og Århus.

Les hele Kong Haralds tale 

De kongelige fikk også anledning til å overvære en paneldebatt om hvordan Norge og Danmark kan styrke samarbeidet innen grønn industriutvikling og bærekraft.

Kongeparet møtte pressen etter første dag av det offisielle besøket til Danmark. Foto: Lise Åserud, NTB

Festmiddag avsluttet dagen

I kveld var Kongeparet Dronning Margrethes gjester under festmiddag på Amalienborg slott.

Etter middagen, vil Kongeparet og Deres Kongelige Høyheter Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary gå om bord i henholdsvis Kongeskipet Norge og Kongeskipet Dannebrog og sette kursen mot Århus der programmet fortsetter i morgen. 

Kongen og Dronningen var Dronning Margrethes gjester ved en festmiddag på Amalienborg slott i anledning Kongeparets besøk. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary var også til stede under middagen. Foto: Keld Navntoft

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas