Njuike váldosisdollui

Sirkulærøkonomi og gjenbruk i fokus

Hos Kirkens Bymisjon og Sisters in Business fikk Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet i dag innblikk i hvordan man jobber med å utnytte og gjenbruke ressurser i tekstilindustrien på en bedre måte.

07.06.2023

Dagen startet i Drammen og Kirkens Bymisjons lokaler hvor Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit møtte aktører som samarbeider om sirkulærøkonomi og gjenbruk av tekstiler. 

Daglig leder for Kirkens Bymisjon Miljø Hege Stenmark ønsket velkommen, før daglig leder for Framtiden våre Hender Anja Bakken Riise fortalte om viktigheten av arbeidet med bærekraft, tekstilsortering og gjenbruk. Daglig leder for Renovasjonsselskapet for Drammensegionen Johan Remmen deltok også i møtet, og delte erfaringer fra virksomhetens rolle i sirkulærkjeden. 

Etter orienteringen fikk Kronprinsparet en omvisning i anlegget hvor sortering av tekstilene foregår, og møtte flere av de ansatte som fortalte om sin arbeidshverdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Integrering og inkludering

Videre gikk turen fra Kirkens Bymisjon til Slemmestad og Ombrukssenteret Omigjen. 

I november 2022 åpnet ombrukssenteret Omigjen i Slemmestad. Det er Asker kommunes satsning på sirkulære løsninger. Der fikk Kronprinsparet et innblikk i hvordan sirkulærøkonomi kan skape rom for integrering og inkludering i arbeidslivet. 

Besøket startet med en lunsj i kafé Verde, hvor Kronprinsparet fikk høre om hvordan Omigjen, Sisterns in Business og Northern Playground har blitt til – og samarbeider.

Lunsjen ble etterfulgt av en omvisning der Kronprinsparet fikk et innblikk i hvordan de ulike aktørene arbeider ved gjenbrukssenteret.

Under lunsjen fikk Kronprinsparet blant annet høre om hvordan gründerbedriften Sisters in Business ble til. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I varemottaket møtte de ansatte som gjennom Solbrå arbeidssenter jobber for at det blir levert fine og hele varer til butikkene. Solbrå er et kommunialt arbeidssenter og en arbeidsplass for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Et av hovedmålene er å gi arbeidstagerne meningsfylte arbeidsoppgaver som gir mestring og som er med på å skape verdi i samfunnet. De tar imot varer fra gjenvinningsstasjoner og fra private kunder som leverer direkte til varemottaket. Her veies og registreres varene inn – før de blir sortert, vurdert, vasket og eventuelt istandsatt.

Lokal tekstilproduksjon

I systuen fikk Kronprinsparet se hvordan tekstilproduksjon og reperasjon skaper arbeidsplasser for utenforskapet. Her møtte de mange av kvinnene som har fått jobb gjennom Sisters in Business. 

Medgründer Frazaneh Aghalo fortalte om ideen bak Sisters in Business, og hvordan de har fokus på å ta vare på materialene og menneskene i sirkulærøkonomien. 

Sisters in Business er en gründerbedrift som skaper arbeid for kvinner med innvandrerbakgrunn gjennom lokal tekstilproduksjon. Ved å kombinere bærekraft og forretningsfokus lykkes de med å gi arbeid til noen av de som har falt utenfor arbeidslivet. Sterke kvinner som vil jobbe, være en del av et fellesskap og utmerke seg er ansatte i Sisters i Business. 

Kronprinsen fikk prøve symaskin og var med på å sy en toalettmappe i systuen i Slemmestad. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sisters in Business har to produksjonsenheter – en systue på Ikea Slependen og en fabrikk og butikk på ombrukssenteret Omigjen i Slemmestad.

Fabrikken i Asker produserer i stort kvanta til bedriftsmarkedet og reparasjon av klær utgjør en stor del av virksomheten. De samarbeider også med designere som ønsker å produsere produkter lokalt. Sisters in Business har i dag 15 ansatte i fulle stillinger.

Under besøket fikk Kronprinsparet velge ut brukte tekstiler, og var med på å gi disse nytt liv - det resulterte i en clutch og en toalettmappe.

 

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas