Njuike váldosisdollui

Lesing på timeplanen

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit tok turen til Lillehammer og Nordre Ål skole for å lære mer om hvordan de oppnår noen av landets beste resultater når det kommer til leseferdigheter.

27.05.2023

Sammen med førsteklassingene på Nordre Ål skole fikk Kronprinsessen være med på å skrive fredagsbrev, en aktivitet skolen bruker for at elevene allerede fra veldig tidlig alder skal lære seg å sette sammen bokstaver og ord for å uttrykke det de har på hjertet. Å skrive seg til lesing er et viktig verktøy for å oppnå gode leseresultater på skolen.

Kronprinsessen ble svært imponert av de små skribentene som alle sammen hadde skrevet fine fredagsbrev.

Kronprinsessen fikk høre elevene lese opp fredagsbrevene sine. Foto: Geir Olsen / NTB
Ikke bare var det storfint besøk fra Kronprinsessen på skolen, men alle førsteklassingene hadde også fått invitere med seg en kosebamse på skolen, så Kronprinsessen fikk også hilse på mange myke og fargerike ekstraelever på skolen denne dagen. 


Systematisk fokus på lesing

Nordre Ål skole legger vekt på tidlig innsats i lesing og systematisk vurdering av elevenes leseferdigheter allerede i første klasse. De identifiserer elever som trenger ekstra hjelp eller viser tegn til lesevansker og tilpasser undervisningen deretter. Lærerne på skolen fremhever betydningen av lek og repetisjon i undervisningen, tidlig og rask bokstavprogresjon (hvor fort elevene lærer nye bokstaver allerede i førsteklasse) har vært en viktig suksessfaktor.

Høytlesing er også en viktig del av skoledagen, og lærerne oppfordrer elevene til å lese hjemme og skape gode lesevaner. I klasserommet hos 1C kunne Kronprinsessen se at klassen hadde laget en bokorm av alle bøkene de hadde lest hittil i år, og det var den lengste bokormen Kronprinsessen hadde sett.

Norsk litteraturfestival

Etter besøket på Nordre Ål skole gikk veien videre til Kulturhuset Banken i Lillihammer sentrum, som i disse dager huser mange av arrangementene til Norsk litteraturfestival. Her ble Kronprinsessen tatt imot av festivalsjef Marit Borkenhagen, før hun overvar samtalen «Veien til et forfatterskap» mellom argentinsk-amerikanske Hernan Diaz og danske Solvej Balle. Samtalen ble ledet av fotfatter og journalist Karin Haugen.

Kronprinsessen i samtale med Hernan Diaz, Solvej Balle og representanter fra Norsk litteraturfestival. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff

Samtalen er bare en av flere hundre litteraturarrangement som blir avholdt på Lillehammer i disse dager, som tiltrekker seg både bokbransje og nysgjerrige lesere fra hele landet.

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas