Njuike váldosisdollui

Kronprinsen om bord på USS "Gerald R. Ford”

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon gikk fredag formiddag om bord i det amerikanske hangarskipet USS "Gerald R. Ford” som for tiden er på flåtebesøk i Norge. I Oslo ligger fartøyet ankret opp i Bunnefjorden, sør for sentrum.

26.05.2023

Kronprinsen var invitert til å besøke hangarskipet av amerikanske myndigheter og gikk i formiddag om bord i USS "Gerald R. Ford» fra Kongebåten “Stjernen”.

Kronprins Haakon om bord på det amerikanske hangarskipet USS "Gerald R. Ford”. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Det er tradisjon å heise kommandoflagget til gjestende flaggoffiserer – noe som også ble gjort på det amerikanske fartøyet idet Kronprinsen, som norsk admiral, gikk om bord. Under hele Kronprinsens besøk vaiet kronprinsflagget fra broens toppmast.

Kronprinsen besøkte USS "Gerald R. Ford” sammen med sjef for marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud, og Deputy Chief of Mission Sharon Hudson-Dean ved USAs ambassade i Norge. Om bord fikk Kronprins Haakon orienteringer av skipssjefen, kommandør Rick Burgess, og sjef for hangarskipgruppen, flaggkommandør Erik Eslich. Kronprinsen fikk også møte deler av mannskapet og en omvisning på store deler av skipet.

Kronprinsen i samtale med mannskap på broen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Hangarskipet, som bærer navnet til tidligere president Gerald R. Ford, la ut på sitt første operative tokt fra marinebasen i Norfolk i USA, og Oslo er første stopp på dette toktet. Før skipet gikk inn i norske farvann, patruljerte det i Nordsjøen. En rekke skuelystne fulgte med – fra båter og på land – da det 333 meter lange og 78 meter høye skipet onsdag morgen gikk inn Oslofjorden ved Færder fyr, på vei mot hovedstaden.

USS "Gerald R. Ford" tilhører den amerikanske marinens sjette flåte – med ansvar for Europa og Afrika. Skipet har et mannskap på rundt 4600 personer og har mer enn 90 fly og helikoptre om bord.

Kronprinsen gikk om bord i hangarskipet fra Kongebåten “Stjernen”. Foto: Felix Lerfald Golden / Forsvaret

USS "Gerald R. Ford” er det nyeste hangarskipet til den amerikanske marinen. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas