Njuike váldosisdollui

Frigjøringsdagen

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten gratulerte i ettermiddag kommandørsersjant Ronny Asbjørn Langvassli, som var dekorert med Forsvarets medalje for edel dåd, under markeringen av Frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen på Akershus festning i Oslo.

08.05.2023

To jagerfly fra Luftforsvarets F-35-skavdron, to helikoptre og en Herkules-maskin gjennomførte overflyging av festningsområdet rett etter Kronprinsregentens ankomst. Første vers av «Ja, vi elsker» ble sunget før Kronprins Haakon la ned krans ved monumentet for ofrene fra 2. verdenskrig – omtalt som Nasjonalmonumentet. Før kransnedleggelsen inspiserte Kronprins Haakon Forsvarets honnøravdeling.

Kommandørsersjant Ronny Asbjørn Langvassli var dekorert med Forsvarets medalje for edel dåd. Foto: Sven Gjeruldsen / Det kongelige hoff

- Veteraner er en hedersbetegnelse, et honnørord. Dere har fulgt en plikt, i nasjonens tjeneste i internasjonal tjeneste. Noen i mer risikofylte arbeidsoppgaver enn andre, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale til veteranene og de fremmøte. 

Statsminister Jonas Gahr Støre talte ved markeringen på Akershus festning. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fred og trygghet

Demokrati, fred og trygghet er ikke noe som kommer av seg selv. Det er ikke naturgitt. Det er menneskeskapt. Og fornybart. Et lite antall mennesker kan skape et diktatur – bygd på frykt. Et stort antall mennesker kan skape et demokrati – bygd på tillit, fortsatte statsministeren.

Støre fremholdt at kampen mot autoritære, totalitære krefter er vår tids kanskje aller største fredstrussel. - Den 8. mai er en dag for frihet og fred. Vi flagger for frigjøringen fra fem års okkupasjon under Den annen verdenskrig – 78 år siden. Vi markerer over ett hundre tusen nordmenns engasjement for fred og stabilitet i konfliktområder i utlandet siden 1947, sa han. 

Etter statsministeren fremførte korporal Christian Hansen Soldatens tale.

Kronprins Haakon la ned krans ved monumentet for ofrene fra 2. verdenskrig. Foto: Sven Gjeruldsen / Det kongelige hoff

Hedret veteraner

I 2010 vedtok regjeringen å innføre en merkedag for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner. Merkedagen ble lagt lagd til 8. mai – frigjøringsdagen – og første gang markert i 2011. 

Rundt 100 000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i over 40 land. Stortingspresident Masud Gharahkhani, statsråd Bjørn Arild Gram og Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen var også til stede på Akershus Festning.

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas