Njuike váldosisdollui

Kreftforskningsprisen til Åslaug Helland

Stadig flere pasienter overlever lungekreft, mye takket være innsatsen til Åslaug Helland. I dag ble hun hedret med Kong Olav Vs kreftforskningspris. Hans Majestet Kongen delte ut forskningsprisen på vegne av Kreftforeningen.

02.05.2023

Kong Olav Vs kreftforskningspris ble i år delt ut for 32. gang, og styreleder i Kreftforeningen, Geir Riise, sa de ikke hadde vært i tvil om hvem som skulle få prisen i år.

Generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross, Kong Harald, Åslaug Helland og og styreleder i Kreftforeningen Geir Riise under seremonien i Universitetets aula. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, roste Åslaug Hellands evne til å bygge sterke lag.

– At du har klart å få landets fremste forskere til å jobbe så godt sammen mot felles mål, er en viktig årsak til at overlevelsen blant lungekreftpasientene er doblet de siste 20 årene, sa hun.

Lagarbeid

I sin takketale fremhevet prisvinneren betydningen av tett samarbeid med andre forskere. Hun lovet å fortsette arbeidet for å bedre prognosen og øke overlevelsen for pasienter med lungekreft – den kreftformen som tar flest liv i Norge.

Fra seremonien. Foto: Javad Parsa / NTB

Onkologen og forskeren leder en nasjonal ekspertgruppe for lungekreft, Norges største kliniske kreftstudie IMPRESS-Norway og MATRIX – et nasjonalt forskningssenter for klinisk behandling, for å nevne noe. Åslaug Helland har publisert mer enn 170 artikler i vitenskapelige tidsskrifter og er blitt sitert nærmere 10 000 ganger. I morgen blir hun også tatt opp som medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Appell

Kong Harald delte ut prisen under en høytidelig seremoni i Universitetets fullsatte aula i Oslo. Helseminister Ingvill Kjerkol og ordfører Marianne Borgen var også til stede.

Stian André Aagnes holdt en sterk appell om å være ung trebarnsfar og få uhelbredelig lungekreft.

Tine Thing Helseth og Gunnar Flagstad fremfører "Kulokk" av Edvard Grieg under seremonien. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas