Havuke i Bergen
Bærekraftig utnyttelse av havet var tema da Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte Bergen og One Ocean Week i dag.
Denne uken arrangeres One Ocean Week - en møteplass for debatt, erfaringsutveksling og opplevelser knyttet til en bærekraftig utnyttelse av havet - i Bergen. I den anledning var Kronprins Haakon til stede under flere arrangementer og konferanser som setter søkelys på tematikken mandag.
Norge og havet – Regjeringens havkonferanse
Kronprinsen startet besøket til Bergen med å hilse deltakerne på Regjeringens havkonferanse og One Ocean Expedition Summit i Håkonshallen på Bergenhus festning mandag morgen.
– Havet knytter oss sammen – til hverandre, til naturen og til oss selv. Vi kommer fra havet, men akkurat nå kan det virke som om vi trenger å bli minnet på det igjen. Vi er alle avhengige av havet. Uten friske hav har vi en syk planet. Dersom vi skal ha en bærekraftig framtid, må vi redusere CO2-utslippene, vi må ta bedre vare på de marine økosystemene, og vi må begrense forurensningen i havet, sa Kronprinsen da han talte under konferansen.
Kronprinsen hilste deltakerne under regjeringens havkonferanse og One Ocean Week i Håkonshallen i Bergen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Formålet med Regjeringens havkonferanse er å sette det internasjonale havpanelets arbeid inn i en nasjonal kontekst og vise regjeringens samlede politikk for et grønt krafttak for havet. Konferansen tar for seg ulike deler av norsk havpolitikk og oppfølgingen av havpanelets arbeid i norske farvann.
Statsminister Jonas Gahr Støre, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og olje- og energiminister Terje Aasland var til stede under konferansen og møtte norske eksperter og næringsliv til panelsamtaler og diskusjoner knyttet til disse spørsmålene.
Kronprinsen fortalte om at han de siste årene har fått følge havpanelets arbeid på nært hold, og møtt imponerende mennesker som vier livet sitt til arbeid med hav, klima og natur.
– Mennesker som gjennom kunnskap og forskning prøver å skape endring til det bedre for verdens hav – og dermed også for oss alle, sa Kronprinsen og trakk frem eksempler på steder han har besøkt hvor klimaendringene vises tydelig, deriblant over grønlandsisen og på stillehavsøyene Fiji, Tonga og Samoa.
Kronprinsen trakk også frem at han er en realistisk optimist:
– Havet er fullt av muligheter. Friske hav kan løse mange av våre globale problemer: Spille en avgjørende rolle i matforsyningen til en stadig økende befolkning. Bidra til å gi verden ren energi. Absorbere CO2 og produsere oksygen. Havet berører oss alle på helt grunnleggende måter. Det er basisen for livet på jorda. For våre, og våre barns liv.
Byrådsleder i Bergen Rune Bakervik og fylkesordfører i Vestland Jon Askeland ønsket velkommen til konferansen. Det var kunstnerisk innslag ved Sigrid Moldestad og musikere fra Sjøforsvarets musikkorps.
Havkonferanse om klimaeffekter
Havforskningsinstituttet, i samarbeid med ICES, PICES, UNESCO og FAO, har invitert klimaforskere fra hele verden er samlet til havkonferanse om klimaeffekter. Konferansen er også et av de sentrale arrangementene under One Ocean Week, og samler over 600 eksperter fra nesten 70 land for å øke kunnskapen om hvordan klimaendringer påvirker og endrer havets økosystem, hva som står på spill og hvilke tiltak som trengs fremover.
Kronprinsen ble tatt imot av havforskningsdirektør Gunnar Kvamstø, som også introduserte Kronprinsen til scenen.
– Mer enn noensinne trenger vi møteplasser som dette – hvor forskningen møter politikk, næringsliv, offentlig administrasjon og kultur, sa Kronprinsen da han talte under åpningssesjonen
Bergens ordfører Linn Kristin Engø hilste også fra scenen, før det ble holdt hovedinnlegg fra havforsker Randi Ingvaldsen fra Havforskningsinstituttet og Christian Clauwers, belgisk fotograf og eventyrer.
Kronprinsen og statsminister Jonas Gahr Støre om bord på seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Om bord i Statsraad Lehmkuhl som vendte tilbake til Bergen etter 20 måneders seilas i helgen, var Kronprinsen til stede under en lunsj og samtale med blant andre biologen Sylvia Earle og klima- og miljøminister Espen Barth Eide i anledning regjeringens havkonferanse.
15. april ankom Statsraad Lehmkuhl Bergen etter fullføringen av første del av One Ocean Expedition, en 20 måneder jordomseiling med hovedmål om å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktigste rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv. Ekspedisjonen er en anerkjent del av FNs tiår for havet.
Tokt i Byfjorden
Dagen i Bergen ble rundet av ombord i forskningsfartøyet Prinsesse Ingrid Alexandra hvor Kronprinsen var med Havforskningsinstituttet på forskningstokt i byfjorden. Kronprinsen ble tatt imot på skipet av kaptein Rune Kleppe og forsker Bjørn Einar Grøsvik.
Mikroplast og totalbelastning på de marine økosystemene var blant temaene under minitoktet, og det ble demonstrasjon av feltarbeid og undersøkelser sammen med forskere og mannskap på forskningsfartøyet.
Kronprinsen fikk høre mer om hvordan Havforskningsinstituttet jobber med utfordringene knyttet til mikroplast i havet. Foto: Tuva Åserud / NTB
One Ocean Week
One Ocean Week er et samarbeid mellom Havbyen Bergen og partnere, med støtte fra Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.
Havbyen Bergen er aktører med fokus på bærekraftig verdiskapning knyttet til havet. Et verdensledende inititativ som skal fremme økt samhandling, attraktivitet, bærekraftig vekst og kompetanse i havnæringene med Bergen som sentral drivkraft. Gjennom konferanser, møter, aktiviteter og kultur skal ulike aktører sette søkelys på å skape havet vi trenger for fremtiden vi ønsker oss.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit
Gonagaslaš hoavva ovdanbuktá 2023 jahkeraportta
Gonagasviesu doaimmat diibmá speadjalastet otná Norgga. Gonagasbearraša mátkkit 47 suohkanii, almmolaš galledeamit viđa eurohpalaš riikkain, iešguđetlágan lágideamit ovttas riikka suodjalusain ja riikka gearggusvuođa guovdilastin, čájeha mii lea dehálaš Norgii ja masa gonagasbearaš lea bidjan návccaid.
Lihkusávaldagat Dánmárkku ođđa gonagasbárrii
Majestehta Gonagas Harald cealká liekkus lihkusávaldagaid Majestehta Gonagas Frederik X ja Majestehta Dronnet Mary guoktái truvdnolotnahuvvama oktavuođas Dánmárkkus.