Njuike váldosisdollui

Ungdommens kritikerpris delt ut

Unge lesere i videregående skole har kåret «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn til vinner av Ungdommens kritikerpris 2023. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede under utdelingen i Oslo sentrum.

31.03.2023

Før juryen avslørte vinneren av årets pris, holdt Kronprinsesse Mette-Marit en tale der hun takket juryklassene for den grundige jobben de har gjort med vurderingen av årets bøker.

Kronprinsesse Mette-Marit taler under utdelingen av Ungdommenes kritikerpris. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Dere beviser, om noen skulle være i tvil: at ungdom leser. Deres stemme er viktig i det offentlige ordskiftet om litteratur, sa Kronprinsesse Mette-Marit i sin tale under utdelingen – og fortsatte.

– Som unge, kritiske lesere og videreformidlere av god litteratur bidrar dere til å invitere flere inn i det rommet litteraturen skaper for de store spørsmålene, der vi både utfordres og finner hjem. Det gjør dere viktige. Det gjør juryarbeidet deres viktig. Og det gjør Ungdommens kritikerpris viktig, sa Kronprinsessen.

Les hele talen her.

Før utdelingen møtte Kronprinsessen to av elevene i juryen – Mathias Andesland Hjørnevik fra Amalie Skram videregående skole og Alexander Maxim Vestre fra Rud videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, utgitt for voksne, men delt ut av elever i videregående opplæring.

Prisen kom i stand etter et initiativ fra Foreningen !les i 2005. I år tok Foreningen !les et nytt grep – ved å nominere de samme bøkene til Kritikerprisen og til Ungdommens kritikerpris.

De fire nominerte var:

  • Kniven i ilden av Ingeborg Arvola
  • Stakkar av Matias Faldbakken
  • Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn
  • Skinnende døde av Mazdak Shafieian

Brynjulf Jung Tjønn vant Kritikerprisen i mars. I dag var det de unge leserne i videregående skole sin tur til å kåre han som vinner for diktsamlingen “Kvit, norsk mann”.

Forfatter Brynjulf Jung Tjønn fikk Ungdommens kritikerpris med diktsamlingen "Kvit, norsk mann". Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

– Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken. Jo mer du leser i denne boken, jo mer forstår du. Boken kan tolkes på mange måter og gir deg lyst til å lese boken flere ganger. Ikke bare nok med det, men den er så utrolig følelsesladd og man kjenner det i hjertet når man leser. Fordi forfatteren byr så utrolig mye på seg selv.

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas