Njuike váldosisdollui

Utstillingsåpning i Paris

Hennes Majestet Dronningen var til stede under åpningen av utstillingen Anna-Eva Bergman «Voyage vers l’intérieur» på Musée d’Art Moderne i Paris onsdag kveld. 

29.03.2023

Utstillingen på Musée d’Art Moderne de Paris(MAM) er den første store retrospektive utstillingen om kunstneren Anna-Eva Bergman i Frankrike - hvor den norske kunstneren levde store deler av sitt voksne liv. 

Utstillingen er viet helheten og bredden av Anna-Eva Bergmans kunstnerskap og samler rundt 200 verk - malerier, fotografier, tegninger, manuskript og arkiv. Museet har i dag en samling på over av hennes 100 verk.

Dronningen ble tatt imot og ønsket velkommen til utstillingen utenfor museet Musée d’Art Moderne de Paris. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Dronningen ble ønsket velkommen til museet av museumsdirektør Fabrice Hergott, kurator av utstillingen Hèléne Leroy og leder for gruppen av museets støttespillere Jean-Paul Agon.

Sammen med førstedame Brigitte Macron og varaordfører i Paris Carine Rolland ble Dronningen vist rundt i utstillingen. Norges ambassadør til Frankrike Niels Engelschiøn ledsaget Dronningen under utstillingsåpningen i Paris onsdag kveld. 

Til Norge

Anna-Eva Bergman var en norsk maler, men tilbrakte store deler av sitt liv i Frankrike, særlig i Paris og Antibes. Kunstneren benyttet seg av et non-figurativt formspråk med utgangspunkt i naturformer - abstrakt og samtidig veldig presist. 

I utstillingen vises utvalgte verk fra ulike tidsperioder i kunstnerens liv. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Bergman ble født i Stockholm i 1909, men flyttet tidlig sammen med sin mor til Norge, hvor hun bodde i blant annet Hardanger, Fredrikstad og Oslo. Hun gikk på Statens Håndverks- og Industriskole, og på Kunstakademiet i Oslo, før hun reiste til Paris i 1929. 

Fra 1973 bodde hun i Antibes, hvor en stiftelse i dag forvalter hun og hennes mann, kunstneren Hans Hartungs, hjem som et museum, og tar vare på deres etterlatte verk og kataloger. 

Sommeren 2024 kommer utstillingen «Voyage vers l’intérieur» til Nasjonalmuseet i Oslo. Den markerer et viktig institusjonelt samarbeid mellom Musée d’Art Moderne de Paris og Nasjonalmuseet.

Gjestene fikk se utstillingen og utvalgte verk under åpningsarrangementet. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Viktig kunstinstitusjon

Musée d’Art Moderne de Paris er en av de viktigste institusjonene for kunst i Paris. Plassert mellom Champs-Élysées og Eiffeltårnet i et palass fra 1937, er det et av de største museene for moderne- og samtidskunst i Frankrike.

Med over 15 000 verk i samlingen, fra 1900-tallet til vår tid, inkluderer samlingen verk av noen av kunsthistoriens største kunstnere, som Pablo Picasso, Amedeo Modigliani og Marc Chagall.

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas