Njuike váldosisdollui

Støttemarkering for Ukraina-krigens ofre

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede under en markering til støtte for ofrene for krigen i Ukraina utenfor Nobels fredssenter i Oslo i kveld.

16.02.2023

Under mottoet «Håp i krigens mørke» løftet markeringen behovet for hjelp og omsorg for alle som er rammet av krigen i Ukraina - snart ett år etter at det brøt ut krig i landet.

Det var organisasjonene Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Røde Kors som, sammen med Nobels fredssenter, stod bak markeringen. De seks organisasjonene er alle sterkt involvert i hjelpearbeidet i Ukraina, nabolandene og her i Norge. 

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit under markeringen til støtte for ofrene under krigen i Ukraina i Oslo i kveld. Foto: Alf Simensen / NTB

Bygningen der Nobels fredssenter holder til var lyst opp med bilder av mennesker som er rammet av krigen, de som hjelper til og de som får hjelp. 

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ble tatt imot av ordfører Marianne Borgen, administrende direktør ved Nobels fredssenter Kjersti Fløgstad og generalsekretær i Norges Røde Kors Anne Bergh. 

Under markeringen holdt også representanter fra de ulike organisasjonene appeller og flyktninger fra Ukraina delte sine historier.

 Å se hvordan mennesker stiller opp for dem som trenger det, er et stort lyspunkt i det som ellers er veldig mørkt, sa avdelingsleder i Flyktninghjelpen Torstein Bae under velkomsthilsenen. 

Fra scenen ble det blant annet reflektert rundt det siste året og håpet for fremtiden. I en samtale med generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten og direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Gunnvor K. Fylkesnes, delte ukrainerne Nadia Opanasko og Anastasiia Serdeha sine sterke historier om livet før og nå. 

Ukrainske Nadia Opanasko og Anastasiia Serdeha har flyktet fra krigen i Ukraina til Norge. Under markeringen delte de sine historier - og tanker om fremtiden. Foto: Alf Simensen / NTB

Artistene Maj Britt Andersen og Daniela Reyes fremførte "Ballongvisa". 

Under markeringen lyste alle fremmøte med lommelyktene på mobiltelefonene i ett minutt for ofrene for krigen. 

Det ble tent lys fra mobiltelefoner for krigens ofre. Foto: Alf Simensen / NTB

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas