Njuike váldosisdollui

Åpnet ny utstilling på Nasjonalmuseet

Hennes Majestet Dronning Sonja åpnet utstillingen «Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022» på Nasjonalmuseet i Oslo torsdag kveld.

03.02.2023

«Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022» viser et utvalg fra en omfattende gave gitt av den amerikanske kunstneren til Nasjonalmuseet.

Carroll Dunham er internasjonalt kjent for sine malerier, tegninger og grafiske verk. I 1984 begynte han å utforske grafikk som medium, og dette ble begynnelsen på en betydelig grafisk produksjon. Han arbeider gjerne i serier og har en forkjærlighet for grafiske mapper, som samler og omslutter de grafiske bladene til en helhet.

Dronningen fikk en omvisning i utstillingen sammen med den amerikanske kunstneren Carroll Dunham. Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette er den første museumsutstillingen i Norden av hans grafikk.

Under åpningen fikk Dronningen en omvisning i utstillingen sammen med kunstneren, Nasjonalmuseets styreleder Maria Moræus Hanssen, kurator Wenche Volle, prosjektleder Mari Aarre og ordfører i Oslo Marianne Borgen.  

I Salongen på Nasjonalmuseet var rundt 300 gjester invitert til et åpningsarrangement. Dronningen talte og erklærte utstillingen for åpnet. I sin tale fortalte Dronningen om sitt første møte med Dunham på ULAE - Universal Limited Art Edition - i New York i 1991. 

Dronningens tale under utstillingsåpningen 

Dronningen fortalte om sitt første møte med Dunham og hans kunst i 1991 i talen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Viser helt nye verk

Gaven fra Carroll Dunham til Nasjonalmuseet inneholder hele 25 av hans serier og grafiske mapper, til sammen 161 verk, fra midten av 1980-tallet og frem til i dag. Det er et utvalg av disse som presenteres i utstillingen. Den rommer flere av hans mest kjente og ikoniske motiver, blant annet badere (Where am I?), brytere (Wrestlers) og trær (Tree) – samt den helt ferske serien Green Self Models (2022), som aldri tidligere er vist i utstillingssammenheng.

Carroll Dunham, «Places and Things (#4)», The Grenfell Press, 1992 © Dunham, Carroll/BONO. Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

Dunhams grafikk viser et stort spenn i uttrykk, teknikk, motiv og tema. Gjennom kunstnerskapet har han utforsket grafiske teknikker som litografi, etsning, linosnitt og trestikk, og vært knyttet til flere av de viktigste grafiske verkstedene i USA.

Inspirert av kunsthistorie, popkultur og egne erfaringer, retter han blikket mot både det lille og det store – fra universets uendelighet til kroppslige figurer og fremstillingene av bladverket på et tre. De samme motivene dukker opp igjen og igjen, stadig i endring og i dialog med tegningene og maleriene.

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas