Njuike váldosisdollui

Leder jakten på vaksine

Den globale vaksinealliansen CEPI håper en koronavaksine kan være klar i løpet av året. Kronprinsparet møtte i dag to av dem som leder arbeidet med å utvikle vaksine, medisiner og tester via video.

07.05.2020

Spesialrådgiver Tore Godal og nestleder Frederik Kristensen i CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) koordinerer det viktige arbeidet med å utvikle en vaksine mot covid-19.

– Norge har vært en fantastisk pådriver internasjonalt for å sikre at andre land også stiller opp, sa Frederik Kristensen fra CEPIs hovedkontor i Oslo.

Friskt i minnet hadde han den digitale giverkonferansen som ble arrangert av EU for tre dager siden. Norge var en av intiativtakerne til konferansen hvor 32 statsledere deltok og der det ble det gitt løfter om 83 milliarder til utvikling av tester, medisiner og koronavaksine.

Nestleder Frederik Kristensen i CEPI og spesialrådgiver Tore Godal under møtet med Kronprinsparet som er på skjerm fra Skaugum. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

CEPIs arbeid mot koronaviruset

Spredningen av covid-19 har blitt en humanitær og økonomisk krise.

På spørsmål fra Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen om Tore Godals analyse av situasjonen, viste legen og spesialrådgiveren til undersøkelsen som kom i september 2019 og som konkluderte med at verden overhodet ikke var forberedt på en pandemi.

– At denne pandemien skulle slå så sterkt, både på økonomiske og sosiale forhold, er overraskende, sa Tore Godal.

Tore Godal er spesialrådgiver i CEPI og ble i 2019 tildelt Kongens fortenestemedalje for livslang innsats for vaksiner og globalt helsearbeid. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

Tre vaksiner klare for testing på en større gruppe

CEPIs vei ut av pandemien er en rask utvikling og distribusjon av vaksiner i samarbeid med Verdens helseorganisasjon WHO, globale helsemyndigheter og partnere.

Av de ni vaksinene de nå har investert i, er tre av dem allerede i fase en-testing – Moderna, Inovio og Universitetet i Oxford, kunne Godal og Kristensen fortelle.

Det tar mellom 12 til 18 måneder og utvikle en vaksine, så det mest optimistiske anslaget til CEPI er at en koronavaksine er klar innen utgangen av året.

Dette anslaget gjelder i mindre skala, og vaksinene vil i så fall bli prioritert til helsearbeidere og andre som har utsatte og samfunnskritiske personer. For vaksiner i virkelig stor skala må man regne med å vente i alle fall et godt stykke inn i 2021, anslår CEPI.

Kampen mot ebola fortsetter

CEPI ble opprettet i 2017 med Norge som en av initiativtakerne. Målet var å utvikle og ta i bruk nye vaksiner for å forebygge framtidige epidemier.

Opprettelsen kom som en følge av ebolautbruddet i Vest-Afrika. 11 000 mennesker døde, og de økonomiske og sosiale kostnadene ble beregnet til mer enn 53 milliarder dollar.

Responsen på krisen var dårlig. En vaksine som hadde vært under utvikling i mer enn ti år, ble ikke tatt i bruk før epidemien hadde vart i over ett år. Vaksinen viste seg å være nær 100 prosent effektiv.

Fra CEPIs lokaler i Oslo fortalte nestleder Frederik Kristensen og spesialrådgiver Tore Godal om arbeidet med stimulere til og framskynde utvikling av vaksiner mot nye smittsomme sykdommer. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

CEPI fortsetter arbeidet mot ebola, blant annet jobbes det med å begrense det pågående utbruddet i DR Kongo, og en ny vaksine er under utprøving.

Avslutningsvis takket Kronprinsparet alle de ansatte i CEPI for det viktige arbeidet de gjør for å stimulere til og framskynde utvikling av vaksiner mot nye smittsomme sykdommer.

Kronprinsessen i samtale med Tore Godal under Norad-konferansen 2013

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas