Njuike váldosisdollui

Gir koronaråd til minoritetskvinner

MiRA-senteret opplever stor pågang fra kvinner som trenger informasjon om korona på flere språk. Hennes Majestet Dronningen møtte i dag leder Fakhra Salimi til videosamtale.

28.04.2020

I mars opprettet MIRA-senteret en egen informasjonstelefon om koronakrisen for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Behovet for riktig informasjon var stort og mytene mange, som at viruset ikke kunne ramme dem, fortalte Fakhra Salimi som startet ressurssenteret for minoritetskvinner i 1989.

Dronningen takket

– Dere har hjulpet så mange i lang tid. Jeg er dypt imponert over alt dere har fått til gjennom disse 30 årene, sa Dronning Sonja som deltok i videomøtet fra Kongsseteren.

Dronningen og Fakhra Salimi i videosamtale om MiRA-senterets informasjonsvirksomhet om covid-19. Foto: Skjermdump

Etter at koronakrisen brøt ut har ressurssenteret hatt kontakt med kvinner fra 24 land. Informasjon ligger ut på over ti språk. Den første podcast-episoden er ute – om skolene som starter igjen og viktigheten av at foreldre og lærere jobber sammen for å gi barna trygghet.

Fakhra Salim løftet også frem den store frivillige innsatsen som legges ned. Veiledere tilknyttet prosjektet deres «mødre som veiledere» gjør et viktig arbeid med å videreformidle informasjon om koronaviruset til andre kvinner i sitt nærmiljø, nettverk, familie og venner.

Det er nå veiledere i alle de 15 bydelene i Oslo, og MiRA-senteret er også fysisk til stede i andre byer i landet som Drammen, Lillestrøm og Tromsø.

Maria Therese Jones svarer på MiRA-senterets informasjonstelefon om koronaviruset. Foto: MiRA-senteret

Smittevern og digital opplæring

Allerede før koronakrisen hadde MiRA-senteret informasjon og workshops om smittevern og digital opplæring. Plutselig ble det veldig aktuelt, sa Salimi og fortalte videre om den store bekymringen for sårbare kvinner som opplever vold i hjemmet eller har økonomiske bekymringer og føler usikkerhet knyttet til praksisplass, permitteringer og arbeidsledighet.

Ressurssenteret har nå åpnet for en til en-rådgivning og krisehjelp igjen.

– Vi støtter personer til å stå på egne ben. Det tar tid, men det klarer vi. Og gang på gang opplever vi at kvinnene kommer tilbake og hjelper andre kvinner, sa Fakhra Salimi.

Engasjement

– Lykke til med det viktige arbeidet dere gjør! Hils alle de flotte veilederne rundt i landet, sa Dronningen avslutningsvis.

Dronning Sonja er beskytter for MIRA-senteret, ressurssenteret for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Dronning Sonja besøkte MiRA-senteret i 2015 og ble tatt imot av lederen Fakhra Salimi. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dronningen har i mange år vært engasjert i innvandrerkvinners situasjon i Norge og har ved flere anledninger møtt representanter for minoritetskvinner i forbindelse med konferanser, seminarer, i mottakelse på Slottet og ved besøk til organisasjoner og private hjem.

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas