Njuike váldosisdollui

Karbonfangst i Brevik

Norge har svært gode forutsetninger for å utvikle fangst og lagring av karbon. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten besøkte sementprodusenten Norcem for å lære mer om denne teknologien. 

15.01.2020

NHO-sjef Ole Erik Almlid deltok også under besøket i dag.

Norges viktigste bidrag

FNs klimapanel dokumenterer at Norge trenger karbonfangst dersom vi skal innfri Parisavtalens mål og bli nær et nullutslippssamfunn i 2050. Norge viser lederskap på området, og teknologi for karbonfangst kan potensielt bli Norges viktigste bidrag til den globale klimadugnaden. 

Norcem, Fortum Varme Oslo, Equinor og SINTEF er blant Norges fremste bedrifter på karbonfangst og deltok i samtalene i dag med orienteringer om status og muligheter - blant annet for karbonlagring under havet.

Kronprins Haakon får en omvisning av fabrikksjef Per Ole Morken hos sementprodusenten Norcem i Brevik. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Nullvisjon hos Norcem

Norcem er landets eneste produsent av sement - en produksjon som er energikrevende og bidrar til store utslipp av karbondioksid, CO2. Det er beregnet at næringen står for hele 6 % av verdens utslipp av klimagassen.

Norcem har en visjon om null utslipp av CO2 fra betongprodukter (i et livsløpsperspektiv) innen 2030. For å oppnå visjonen må bedriften klare å fange CO2 fra sementproduksjonen. Bedriften har samarbeidet tett med institusjoner og fagmiljøer om alt fra forskning og studier til arbeidet med fullskala håndtering av denne helt nødvendige klimateknologien.

Kronprins Haakon besøkte kalkstensgruven 320 meter under havoverflaten. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Norcem Brevik er ett av tre mulige norske anlegg og anlegget i Brevik vil kunne bli verdens første sementfabrikk med fullskala CO2-fangst. 

Fra kalkstein til sement

Besøket ble avsluttet med en omvisning på Norcems anlegg. Kronprins Haakon ble orientert om hele produksjonen - fra utvinningen av kalkstein til ferdig sement. Det omfattet både besøk til kontrollrommet og til kalksteinsgruven 320 meter under havoverflaten.

Det er 25 mil vei i anlegget under Eidangerfjorden, der Kronprinsen blant annet fikk anledning til å prøve en av boremaskinene og lage hull for plassering av sprengladninger.

 

Guoskevaš leaŋkkat

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas