Hopp til hovedinnhold

Markerte Dronningmøter

Hennes Majestet Dronningen ønsket velkommen til finissage på Slottet mandag ettermiddag. Mottakelsen markerte avslutningen på sommerens utstilling, Dronningmøter, som er inne i sin siste uke.

20.08.2019

Innledningsvis fikk gjestene en omvisning i utstillingen. 

- Det dere nå har fått se, har vært til glede for besøkende fra inn- og utland gjennom hele sommeren, sa Dronningen i sin velkomsttale, og kunne avsløre ny besøksrekord:

- Det har vært enorm interesse for årets utstilling, og jeg kan nå avsløre at vi nærmer oss ny rekord! I løpet av ni sommeruker vil rundt 50 000 mennesker ha besøkt Åpent Slott! 

Dronning Sonja i Store festsal der hennes egne gallakjoler er utstilt sammen med Dronning Mauds. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Blant gjestene var representanter for samarbeidspartnerne bak utstillingen - i første rekke Den Norske Opera & Ballett, men også Nasjonalmuseet som har stilt en rekke av Dronning Mauds antrekk til disposisjon for utstillingen. Dronningen takket for det gode samarbeidet: - Uten dere hadde ikke denne utstillingen blitt til. 

Førstedamer før og nå

I Store spisesal er det dekket et bord til fem: Dronning Sonja, Dronning Maud, Kronprinsesse Märtha, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Ingrid Alexandra.

Dronning Sonja i Store spisesal der det er dekket opp til førstedamer før og nå. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dronningen skulle gjerne satt seg ved det bordet "for ordentlig":

- Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne få oppleve en samtale mellom oss fem..! Det tror jeg ville blitt meget spennende. Vi hadde nok hatt mye å dele! Vi har alle møtt – og vil møte – ulike utfordringer i takt med tiden. For min egen del var det de første årene krevende å finne min plass ved et mannsdominert hoff. Akkurat dét vil heldigvis ikke de to kommende dronninger trenge å bekymre seg for…

Gjestene kunne også glede seg over kulturinnslag og litt å bite i under mottakelsen.

Mezzosopranen Tone Kummervold sang akkompagnert av Boris Schäfer. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Siste visningsuke

Utstillingen "Dronningmøter" er inne i sin siste visningsuke. Søndag 25. august er aller siste mulighet til å se denne utstillingen, som ved hjelp av antrekk og gjenstander forteller om ulike situasjoner der de to dronningene Sonja og Maud «møtes»: ved Slottsbalkongen, til Afternoon Tea i Speilsalen, til storslått slottsball i Store festsal og ved oppdekningen for Norges førstedamer i Store spisesal.

Maud var dronning av Norge fra 1905 frem til sin død i 1938. Da Kong Harald overtok tronen etter Kong Olav 17. januar 1991, ble Kronprinsesse Sonja Norges første dronning på 53 år

 

 

Fáktadieđut

Rahpanáiggit 2018

2019 áigodat: 22.06 - 25.08: 10.00 - 17.00

Dán áigodaga bistet čájeheamit sullii diimmu ja dat álget juohke 20. minuvtta.

Oahpisteamit eŋgelasgillii 12.00, 14.00, 14.20 ja 16.00.

 

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas