Njuike váldosisdollui

Miljøtalen 2019

WWF Verdens naturfond arrangerte for første gang Miljøtalen i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen snakket om sitt forhold til naturen under arrangementet.

03.04.2019

Først ut var generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Bård Vegar Solhjell.

– Hvis økonomien skal ha sin egen tale, da skal miljøet jammen ha sin egen tale også, sa han og viste til sentralbanksjefens årlige tale om økonomiske perspektiver.

Kronprinsparet sammen med Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Naturens tilstand

I sin miljøtale fortalte Solhjell om hvordan det står til med naturen i Norge, og i resten av verden.

– 70 prosent av all kakaoen i verden produseres i to land – Ghana og Elfenbenskysten. Ganske store områder hvor det produseres kan det bli umulig å få til dette på hvis vi får to graders oppvarming globalt. Det samme gjelder for øl og kaffe. Bygg og kaffebønner er blant de tingene som varmere klima vil påvirke produksjonen av, viste han til.

Bård Vegar Solhjell trakk også fram positive sider og menneskets evne til å løse problemer som vi selv har skapt.

– Naturområder er bevart, arter er reddet og at ozonlaget er i ferd med å reparere seg selv. Når vi har kunnskap, teknologi og vilje, så har vi en enorm evne. Hvorfor glemmer vi så lett alt det utrolige vi mennesker er i stand til å få til sammen?

Kronprinsen snakket om sitt forhold til naturen

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit var til stede i salen da Kronprinsen ble invitert opp til scenen i Sentralen i Oslo av dagens vert. Bård Vegar Solhjell utfordret ham til å snakke om Norge og vårt forhold til naturen.

Kronprins Haakon snakker om sitt forhold til naturen i dialog med WWFs generalsekretær, Bård Vegar Solhjell under Miljøtalen 2019. Foto: WWF Verdens Naturfond.

– I all moderniteten vår lager vi et falskt skille mellom oss selv og naturen, som om vi er noe annet – og det er oss og naturen. Det tror jeg er helt feil. Vi mennesker er natur. Det at vi gjenoppdager det og tar den kunnskapen tilbake og forstår det på et dypere nivå – at vi er natur – da tror jeg vi tar bedre avgjørelser og klarer å handle mer, sa Kronprins Haakon innledningsvis.

Kronprinsen snakket om sitt forhold til naturen med Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsen fortalte videre om inntrykkene av å se plast og søppel på steder det ikke har vært folk på lenge, om barna sin bekymring for klimautfordringene og de som bærer den største byrden.

– De som lider mest, er jo de fattigste. De som er i de mest utsatte områdene, er fattige mennesker, som har bidratt minst til å lage problemene og som bærer den største byrden.

Ungdomsopprør for miljø

På scenen var den yngre generasjonen representert ved miljøaktivisten Penelope Lea og nestleder Mari Einang i Changemaker. Penelope Lea deltok i en generasjonssamtale med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, og Mari Einang deltok i en politisk samtale om ungdomsopprøret mot passiv klimapolitikk.

Miljøagent Penelope Lea (14) i generasjonssamtale med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

– Det var fint å ha med Penelope og Mari her i dag, som tok ungdomsopprøret inn hit, sa Kronprinsen.

– Det er utrolig positivt at det er så mange unge som sier hva de mener om dette. Jeg håper og tror at det kommer til å være et historisk vendepunkt som kanskje hjelper oss til å få til litt mer litt fortere, slik at det virkelig monner.

Mari Hasle Einang (t.v.) i Changemaker i politisk samtale med Lene Westgaard-Halle og Espen Barth Eide. Samtalen ledes av Dagbladets Geir Ramnefjell. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Kronprins Haakon snakker om sitt forhold til naturen i dialog med WWFs generalsekretær, Bård Vegar Solhjell under Miljøtalen 2019. Foto: WWF Verdens Naturfond.
Guoskevaš leaŋkkat

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas