FNs havkonferanse i Nice
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen deltar på FNs havkonferanse i Nice. Havkonferansen har som mål å støtte gjennomføringen av bærekraftsmål 14 om liv i havet, og skal mobilisere aktører for bevaring og bærekraftig bruk av havet.
Frankrike og Costa Rica er vertskap for havkonferansen UNOC3, som arrangeres fra 9.-13. juni i Nice.
Mandag morgen var Kronprinsen til stede under åpningen av konferansen. Natur-, miljø- og klimakrisen møtes i havet, og internasjonale prosesser for å sikre kunnskapsbasert og bærekraftig havforvaltning er viktigere enn noen gang.
Kronprinsen var til stede under åpningen av FNs havkonferanse i Nice, UNOC-3. Foto: Pelle T. Nilsson / SPA
Utenfor plenumssalen møtte Kronprinsen, sammen med Kronprinsesse Victoria av Sverige, representanter for UNDP. Under en gåtur gjennom havnen i Nice fikk de en statusoppdatering om UNDPs arbeid og prioriteringer. Kronprinsen, har vært UNDPs goodwill-ambassadør siden 2003, og er sterkt engasjert i arbeidet med å fremme FNs bærekraftsmål, særlig mål 1 om å utrydde fattigdom og mål 14 om å bevare livet i havet. I november i 2024 besøkte han Jamaica sammen med UNDP og fikk se hvordan klimautfordringene truer landets kystsamfunn og fiskere. Bærekraftmål 14 er også helt sentralt under konferansen i Nice.
Walk and talk med svenske kronprinsesse Victoria og representanter fra UNDP. Foto: Pelle T. Nilsson / SPA
På konferansens første dag var Kronprinsen også til stede under flere arrangementer ombord i seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som ligger til kai i havnen i Nice i forbindelse med konferansen. Skipet er for tiden på ekspedisjonen "One Ocean Expedition", og skal i løpet av ekspedisjonen innom 20 havner. Formålet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om de store utfordringene havet står overfor.
Nordisk Ministerråd holdt et arrangement om regionalt samarbeid i de nordiske hav ombord i skipet. Arrangementet løftet behovet for regionalt samarbeid som verktøy for å oppnå bærekraftig havforvaltning.
Å lytte til dere her i dag minner meg på hvor avhengige vi alle er av havet – ikke minst de nordiske landene. Havet gir oss mat. Beriker oss. Knytter oss sammen – og som vi har hørt i dag: Vi har felles muligheter og felles utfordringer som vi kun kan løse i fellesskap gjennom nordisk samarbeid, sa Kronprinsen.
Les Kronprinsens tale fra arrangementet her
På dekk møtte Kronprinsen ungdommer fra ulike deler av verden som diskuterte mulige løsninger for bærekraft til havs. Ungdommene deltok på et arrangement i regi av FNs organisasjon for ernæring og landbruk(FAO), hvor de delte egen erfaringer og la frem et sett med anbefalinger.
Løsninger for fremtiden presentert av ungdom fra hele verden. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
På dekk av skipet ble det også holdt en presentasjon og prøvesmaking av uvanlige matkombinasjoner fra Nofima - blant annet panna cotta tilsatt kollagen fra fiskeavfall.
Kronprinsen deltok også på 50-årsjubileumsfeiringen av EAF Nansen-programmet, arrangert av Norge sammen med FAO, Havforskningsinstituttet, Nordisk Ministerråd og Blue Justice-initiativet.
Kronprinsen talte under arrangementet i anledning 50-årsjubileet for EAF-Nansen programmet. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Kronprinsen åpnet arrangementet, før det ble holdt innlegg om EAF-Nansen-programmet, regionalt havsamarbeid og beskyttelse av blå økonomi.
"Vi har kunnskapen, vi har ressursene, og når vi også har viljen, kan vi virkelig utgjøre en forskjell, sa Kronprinsen i sin tale under arrangementet.
Mandag kveld var Kronprinsen til stede under en mottakelse med Havpanelet. Havpanelet er en internasjonale gruppe av statsledere og medlemsland som samarbeider for å fremme en bærekraftig bruk og forvaltning av havet. Initativet ble lansert i 2018 - og Norge er en av grunnleggerne.
Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:
Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala FacebookasÁigeguovdilis áššit

- Stuora illun beassat leat dáppe davvin
Návvuotna lei maŋemus bisánanbáiki Romssas dán jagáš fylkkamátkkis, man oktavuođas maiddái čađahuvvo guossástallan Svalbárddas. Dat lea Gonagasbára vuosttaš virggálaš galledeapmi suohkanis gos kveana, sámi ja norgga kultuvrrat ellet bálddalga.

Miessemánu 17. beaivvi ávvudeapmi
Gonagasbearaš lea badjel 100 jagi juo vuostáiváldán mánáidtogaid Šloahttabalkoŋggas Oslos. Dán árbevieru álggahii Gonagas Haakon 1906:s. Dál lea mánáidtoga ja miessemánu 17. beaivi measta seamma ášši, muhto nu ii leat álo leamaš.