Njuike váldosisdollui

Fylkestur til Nordland: Tale i Hemnes

H.M. Kongens tale i Hemnes kommune under Kongeparets fylkestur til Nordland 5.-8. juni 2023.

Statsforvalter,
Ordfører,
Kjære alle sammen


Det er godt å være i Nord-Norge igjen!

Dronningen og jeg har gledet oss til å besøke dere. Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker.

Jeg skal ikke dvele for lenge ved dette med fjell, for da risikerer vi å ikke få med oss Dronningen videre i programmet. Her i Hemnes, hvor dere har Nord-Norges høyeste fjelltopp – Oksskolten på 1916 meter, er det selvsagt ekstra stor fare for at det rykker i Dronningens fjellfot.

Derfor retter vi heller fokus raskt over på det som både er tryggere, og mer naturlig, for en sjøens mann som meg:

Innseilingen til Hemnes. Den var akkurat så vakker som vi kunne drømme om. Dere har virkelig en natur å være stolt av. Det er ikke rart at folk strømmer til Hemnes fra hele verden for å oppleve alt det spektakulære naturen her hos dere har å by på – både i høyden og ved kysten.

Men det aller viktigste, det som virkelig gjør Hemnes til Hemnes, det er dere. Dere som fyller hverdagen og felleskapet med liv og sjel, med vilje og evne til å skape gode liv sammen, for alle. Enten man kommer fra Norge eller har røtter i andre land, om man er frisk og sprek eller trenger litt ekstra tilrettelegging, om man er ung eller gammel:

Alle har en rolle å fylle. Alle har noe bidra med. Alle har noe unikt som bare er ens eget. Dette mangfoldet er en søyle i samfunnet vårt – når vi bare vet å se verdien av det. Og her i bygda har dere tatt verdien av mangfold på alvor:

Gratulerer med Mangfoldsprisen 2022, som ble tildelt bedriften Natre Vinduer her i Hemnes. Det synes jeg fortjener en applaus!

Det er viktig å ta vare på gamle håndverkstradisjoner; bare spør Dronningen, hun er ikke til å stoppe hvis hun først begynner å snakke om dette!  

Her i Hemnes har dere en stolt båtbyggertradisjon som bokstavelig talt har båret folk på bølgene gjennom generasjoner og århundrer. Denne er det viktig å bevare, og det er veldig fint å se alt dere gjør for å føre arven videre. Jeg håper nye generasjoner av båtbyggere vil sørge for å holde kunnskapen og ferdighetene levende.

Langs hele den lange norskekysten er båter livsviktige – både for å skaffe mat på bordet, for å komme seg fra A til B, og for å kunne hanskes med det harde været som gjennom tidene har vært en styrende og uregjerlig faktor i menneskers liv. Kunnskapen om hvordan å leve med, av og på havet er avgjørende når man har det som nærmeste nabo og næringsvei.

Dronningen og jeg ser frem til resten av besøket. Her kryr det åpenbart av musikalske talenter og kreativ kraft, så vi gleder oss til å oppleve alt dere har forberedt.

Takk for at dere har tatt så godt imot oss, og takk for at dere tar så godt vare på hverandre.  

 

05.06.2023

Juogat dán artihkkala Twitteris ja Facebookas:

Juogat dán artihkkala Twitteris Juogat dán artihkkala Facebookas